El Servei d'Emergències Mèdiques (SEM) de la Generalitat farà aquest cap de setmana cribratges massius mitjançant test PCR a dos barris de Barcelona, amb l'objectiu principal de detectar positius asimptomàtics de la Covid-19. Segons ha confirmat a la cadena SER la gerent de l'Agència de Salut Pública de Barcelona, Carme Borrell, «s'està treballant per fer-ho a Torre Baró i Besòs», perquè són els dos barris amb la incidència més gran. «Són dos barris de baix nivell socioeconòmic, que també provoca que hi hagi més població vulnerable i amb més risc», segons Borrell.

Un estudi de l'Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques (IMIM) i l'Institut Universitari d'Investigació en Atenció Primària (IDIAPJGol) ja va demostrar la relació directa entre la renda per càpita dels districtes urbans de la capital catalana i la incidència de la pandèmia: les zones amb ingressos més baixos van ser les més afectats per la primera onada del coronavirus. Així, la investigació conclou que el districte amb la mitjana de renda més baixa de Barcelona (Nou Barris) va registrar una incidència de casos 2,5 vegades més alta que la de la renda més alta (Sarrià-Sant Gervasi), extrapolable a qualsevol zona, ja que els investigadors han demostrat la relació directa entre la malaltia i la pobresa.

BCN s'afegeix a la llista

Segons ha avançat TV3 i ha confirmat un portaveu de la conselleria, la capital catalana se sumarà així a altres localitats en les quals ja s'han efectuat aquests cribratges, com és el cas de Granollers, Sabadell, Terrassa, Ripollet, Torregrossa, Santa Coloma de Gramenet o Vilafranca del Penedès.

El secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, es va mostrar dimarts satisfet amb aquesta nova metodologia de treball, que respon a un «canvi d'estratègia» segons la qual el Departament és «proactiu» a l'hora de buscar infectats en comptes de ser «reactiu», actitud que es mantenia fins fa pocs dies.

La consellera de Salut, Alba Vergés, visitarà precisament aquest dimecres el Centre d'Atenció Primària (CAP) Llatí de Santa Coloma de Gramenet (Barcelona), on també s'estan recollint mostres per a PCR amb l'objectiu de detectar casos asimptomàtics a la localitat.

Segons ha confirmat a la cadena SER la gerent de l'Agència de Salut Pública de Barcelona, Carme Borrell, «s'està treballant per fer-ho a Torre Baró i Besòs», perquè són els dos barris amb la incidència més gran. «Són dos barris de baix nivell socioeconòmic, que també provoca que hi hagi més població vulnerable i amb més risc», segons Borrell.