El govern holandès ha anunciat avui dimecres que vol obligar a fer quarantena als viatgers que tornin de zones de risc pel coronavirus, incloses gran part de Catalunya i Aragó, una mesura que fins ara només era recomanada i que arriba després d'un fort repunt de contagis.

En una carta enviada al Parlament holandès, el ministre de Sanitat, Hugo de Jonge, ha informat els diputats que hi haurà quarantena obligatòria també per a les persones que es creu que puguin estar contagiades perquè hagin estat en contacte amb un cas positiu de coronavirus, tot i que no hagi estat encara confirmat amb una prova de laboratori.

Encara no està clar com funcionarà aquesta mesura, ni com s'obligarà a l'aïllament domiciliari durant dues setmanes, una eina que fins ara es considera contrària a les lleis holandeses, al limitar la mobilitat dels ciutadans, per la qual cosa requereix una esmena legislativa.

El Govern pot donar una ordre als presidents de les juntes regionals de seguretat de cada província, basant-se en l'article 7 de la Llei de Salut Pública, perquè exigeixin i vigilin el compliment de la quarantena, tot i que els ciutadans podrien portar aquesta mesura davant la Justícia, que al seu torn pot frenar o autoritzar-ne la continuació.

El Govern espera que aquesta mesura entri en vigor a mitjans de la setmana que ve, tot i que la rebel·lió parlamentària contra una quarantena obligatòria podria obligar a ajornar-la.

Entre els oponents estan els progressistes D66, un dels quatre partits de la coalició de Govern, que considera que l'executiu hauria d'"instar la gent a seguir les recomanacions" oficials, en lloc d'"amenaçar" amb emetre multes o mesures judicials.

Altres grups, com Unió Cristiana (UC) -també part de la coalició- critiquen el Govern per no actuar "amb mesures més estrictes" contra les aerolínies que continuen organitzant vols a zones considerades de risc pel Ministeri holandès d'Exteriors, entre les quals hi ha alguns punts d'Espanya (Barcelona i perifèria, Lleida i voltants, i Aragó), Bèlgica (Anvers) i Croàcia.

Preguntat "per què hi ha milers de persones tornant diàriament de les zones que estan en color taronja (de risc)", el primer ministre Mark Rutte ha compartit la seva preocupació, reconeixent que "per descomptat sona estrany", però ha explicat que no pot "prohibir a les aerolínies volar a cap costat" i ha subratllat que hi ha gent que pren aquests vols per un motiu justificat.

Segons l'Institut de Salut Pública (RIVM), els positius de coronavirus confirmats amb test PCR entre el 4 i 11 d'agost van arribar als 4.036 casos, uns 1.500 més que la setmana anterior, una dada que va obligar tant al Govern holandès com al Parlament a interrompre el recés d'estiu per debatre avui sobre les possibles mesures contra els contagis.