El Rei Felip VI ha mantingut aquest dimecres una conversa telefònica amb el president del Líban, Michel Aoun, ha informat Casa Reial. El mandatari libanès ha indicat a les xarxes socials que li ha explicat al monarca que els danys materials causats per les explosions registrades la setmana passada en el port de la capital del país, Beirut, ascendeixen almenys a 15.000 milions de dòlars (prop de 12.720 milions d'euros), segons una estimació inicial.

Aoun ha destacat a Twitter que està compromès a garantir que les recerques "tenen tot l'abast" a l'hora de depurar responsabilitats pel succeït i "revelar tota la veritat sobre l'explosió, les seves circumstàncies i als responsables en tots els nivells".

El president ha rebutjat a més que hi hagués una inacció davant les informacions sobre la presència de 2.750 tones de nitrat d'amoni en el magatzem que va esclatar i ha ressaltat que "es va notificar" a les autoritats una vegada es va rebre l'avís.

L'incident, que ha deixat més de 200 morts i 7.000 ferits, ha estat atribuït inicialment a l'explosió accidental d'aquest nitrat d'amoni mal emmagatzemat, si bé el propi Aoun va dir el divendres que encara no descarta la possibilitat que una "interferència externa" fos la causa.

Les explosions ha tingut lloc en un moment en el qual Líban travessa una greu crisi econòmica --la pitjor des de la guerra civil (1975-1990)-- i es tem que la destrucció ocasionada per les mateixes impactin directament en la importació d'aliments i altres productes bàsics.