La consellera de Salut, Alba Vergés, i el president del Consell de l'Audiovisual de Catalunya (CAC), Roger Loppacher, han signat un conveni de col·laboració per combatre la desinformació sobre els aspectes relacionats amb la salut, de manera especial, sobre la covid-19. El conveni preveu col·laborar en l'àmbit de la supervisió i el control de les comunicacions comercials a la ràdio i a la televisió, així com als serveis audiovisuals sota demanda, a les plataformes d'intercanvi de vídeos i a les xarxes socials, de medicaments, productes sanitaris i cosmètics, complements alimentaris, aliments funcionals, serveis sanitaris i productes, activitats o serveis amb pretesa finalitat sanitària, així com en l'àmbit de la seguretat dels pacients.

L'acord també permetrà col·laborar en matèria de continguts sobre les addiccions, sobre el joc i les apostes en línia, i sobre el correcte tractament informatiu de les teràpies complementàries a la medicina. En aquest sentit, el Departament de Salut es compromet a proporcionar al CAC assessorament en matèria de productes, activitats o serveis amb pretesa finalitat sanitària, medicaments, productes sanitaris i cosmètics, complements alimentaris, aliments funcionals, activitats o serveis sanitaris, especialment quan la publicitat, la promoció o la informació dels quals pugui ser objecte d'un requeriment de cessament a instàncies del CAC.

Per la seva banda, el CAC es compromet a trametre al Departament de Salut informació i anàlisi sobre la presència als mitjans de comunicació audiovisual i en els continguts audiovisuals distribuïts per internet, dels productes esmentats. Així mateix, ambdós elaboraran recomanacions sobre el tractament en els mitjans de comunicació audiovisual i en els continguts audiovisuals distribuïts per internet de les temàtiques sanitàries relacionades amb la seguretat dels pacients, les teràpies complementàries i sobre determinades malalties, amb l'objectiu de promoure la difusió d'informació veraç i contrastada sobre aquestes malalties i el seu tractament o per evitar l'estigma de les persones que les pateixen.

La consellera Alba Vergés ha destacat la importància d'aquest conveni perquè "la prevenció és també la millor eina per evitar mals majors", mentre que Loppacher ha instat les plataformes "a adoptar més mesures per evitar la desinformació sobre la pandèmia, les vacunes i els tractaments", i ha recomanat a la ciutadania que "sigui crítica davant els continguts que rep".

Amb aquest conveni, el Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya i el Consell de l'Audiovisual de Catalunya donen continuïtat a la col·laboració entre totes dues institucions, una col·laboració que es va formalitzar mitjançant un conveni l'any 2014.