Les escoles catalanes tindran una infermera i un Centre d'Atenció Primària (CAP) de referència quan es reprenguin les classes al setembre, i la Generalitat donarà una "formació específica" als directors dels centres per saber gestionar els possibles casos de coronavirus entre professors i alumnes.

Ho ha anunciat aquest dijous el conseller d'Educació de la Generalitat, Josep Bargalló, en una roda de premsa presencial i telemàtica en la qual ha presentat el protocol de gestió dels casos Covid-19 als centres educatius, al costat del director general de Centres Públics, Josep Gonzàlez-Cambray, i el director general de Professionals de la Salut de la Conselleria de Salut, Marc Ramentol.

El conseller ha informat que "les direccions de les escoles rebran quan tornin als seus centres i a la fi d'aquest mes l'assignació d'un CAP de referència, d'una persona sanitària de referència, un manual de criteris per gestionar casos, i una formació específica" perquè aquest circuit que han treballat Educació i Salut sigui conegut i efectiu.ACTUACIÓ PRECOÇ

Gonzàlez-Cambray ha explicat que s'engegarà una aplicació per informar de casos en l'àmbit educatiu --'Traça Covid'-- i que el protocol cerca informar dels procediments a seguir i evitar contagis: "Tenint en compte que haurem de conviure un temps amb el virus, creiem que és molt important actuar precoçment".

També ha indicat que les famílies hauran de mantenir informada a l'escola de la salut dels seus fills i que els alumnes no podran accedir al centre si tenen símptomes, si conviuen amb una persona diagnosticada de coronavirus, si estan esperant els resultats d'una prova PCR, o si estan en quarentena.

El doctor Ramentol ha detallat que les escoles hauran d'acudir als seus sanitaris de referència si sospiten d'un possible cas, i que seran aquests els qui decideixin si cal fer una prova PCR, si cal recomanar l'aïllament, i si és necessari recollir els contactes del sospitós; una tasca que faran els gestors Covid, que seran dos per servei.

GRUPS DE CONVIVÈNCIA

El director general de Professionals de la Salut ha assegurat que l'objectiu de l'estratègia és mantenir les escoles obertes, per la qual cosa s'establiran "grups de convivència estable" dins dels centres per reduir riscos, aïllar alumnes i docents per classes en cas de contagi, i per realitzar les PCR al grup si hi ha casos sospitosos.

El conseller ha reiterat que el principal objectiu és garantir la seguretat a les escoles i ha sostingut que aquestes "no són amplificadores del virus" però que, atès que viuen en un context amb moments de transmissió, és important mantenir mesures de seguretat i higiene i assegurar la traçabilitat dels possibles casos.

Bargalló ha indicat, no obstant això, que en cas de detectar-se dos o més casos positius de Covid-19 en diferents grups o espais de l'escola, "l'autoritat sanitària pot plantejar el tancament del centre", mentre que si els positius es donen en un grup estable, només hauran de fer una quarentena de 14 dies els alumnes de la classe.

El conseller ha insistit en l'ús obligatori de la mascareta tant per entrar i sortir del centre com per desplaçar-se pel seu interior, així com entre els docents que canviïn d'aula, i ha indicat que l'única "excepció", de moment, a l'ús de la mascareta serà durant les classes en els grups de convivència.

Amb tot, el doctor Ramentol ha reconegut que "el debat continua obert" i ha informat que estan valorant recomanar l'ús de la mascareta en els grups estables d'alumnes a partir dels 10 o 12 anys, ja que en aquesta franja d'edat la transmissió del virus podria ser més alta.