El Departament de Salut ha decidit permetre les visites a residents en geriàtrics sempre que els centres estiguin classificats en verd, tot i que les trobades han de ser d'entre 30 i 45 minuts, amb distància de seguretat permanent i només d'un afí de l'ancià resident alhora.

Així ho ha anunciat el secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, que ha comparegut avui dijous en roda de premsa al costat del cap de la Unitat de Seguiment de la Covid-19 a Catalunya, l'epidemiòleg Jacobo Mendioroz, i el director del Servei Català de la Salut (CatSalut), Adrià Comella.

Les visites es poden efectuar en totes les residències classificades com verdes (són les que no tenen casos de Covid-19) o taronges (amb algun positiu) sempre que tinguin espais catalogats com verds, és a dir, totalment diferenciats de la zona en què hi ha persones contagiades.

Serà així arreu de Catalunya, tot i que en determinats territoris la velocitat dels contagis sigui més gran, com pot ser ara l'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB).

Això sí, les residències hauran de complir amb una sèrie de "requeriments tècnics", com ara disposar d'equips de protecció individual que puguin usar els visitants.

Aquesta mesura, ha explicat Argimon, busca sortejar "efectes nocius o secundaris del confinament", com ara l'"acceleració del deteriorament cognitiu" en el cas d'alguns ancians si se'ls obliga a estar totalment aïllats.

"Això no supleix una abraçada ni poder agafar la mà, però és un pas endavant", ha defensat el secretari de Salut Pública, que ha indicat que actualment de les més de mil residències de gent gran a Catalunya, 71 compten amb un o més positius, de les quals 17 tenen set o més.

Argimon ha dit així mateix que la corba de contagis en les residències "no ha pujat" en les últimes dates, a diferència del que ha passat fora d'aquests centres.

En aquest sentit, ha dit que entre el 14 de març i el 5 de maig es registraven en els geriàtrics 2.756 positius per cada 100.000 persones a la setmana, mentre que en el període entre l'1 de juliol i el 8 d'agost aquesta xifra ha baixat fins als 183 positius per 100.000 persones a la setmana.

Des de l'1 de juliol s'han detectat en aquestes residències 719 positius, dels quals segueixen actius 229, s'han superat 490, han mort amb el virus 89 i han hagut d'ingressar en centres hospitalaris 213 ancians (44 estan ara en hospitals, un ells a la unitat de cures intensives).

El possibilitar visites de familiars és una de les mesures del protocol actualitzat per a residències, que preveu així mateix que es realitzin test PCR als professionals -ha de definir-se encara la periodicitat- també a la tornada de vacances o per a noves incorporacions.