L'Advocacia de l'Estat ja està estudiant si impugna davant del Tribunal Constitucional les resolucions del Parlament sobre la monarquia.

Segons va avançar ahir El Confidencial, els serveis jurídics estatals estan analitzant els textos publicats dilluns al Butlletí Oficial del Parlament de Catalunya (BOPC) en els quals no apareixen alguns dels punts més sensibles que sí que es van aprovar al ple de divendres però que els serveis jurídics del Parlament van retallar per l'advertiment del TC de no incomplir les seves sentències. Fonts del ministeri de Justícia confirmen a l'ACN que el Govern espanyol té la qüestió sobre la taula.

Els textos publicats al BOPC sí que mantenen alguns punts polèmics, com el que declara que Catalunya «és republicana i, per tant, no reconeix ni vol tenir cap rei» i el que assenyala la nissaga borbònica com a «calamitat històrica per a Catalunya» i recorda que Joan Carles I és successor del dictador Francisco Franco i, per tant, «la monarquia espanyola és la continuació del règim precedent».

D'altra banda, l'Associació Professional de Lletrats de les Corts Generals va sumar-se ahir al comunicat dels lletrats i secretaris generals dels parlaments autonòmics i va fer pinya amb els seus col·legues del Parlament de Catalunya.

L'Associació Espanyola de Lletrats Parlamentaris i els secretaris generals i lletrats majors dels parlaments autonòmics havien emès un comunicat en el qual expressaven el seu suport als lletrats catalans del Parlament, a qui també va adherir-se ahir l'Associació Professional de Lletrats de les Corts Generals.

Aquest posicionament arriba en plena polèmica per la decisió del secretari general del Parlament, Xavier Muro, de no publicar en el butlletí oficial de la cambra dels punts controvertits de les resolucions que els grups independentistes van aprovar en el ple específic sobre la monarquia, ja que fer-ho podia xocar amb les advertències del Tribunal Constitucional.

La supressió d'aquests fragments va enfadar a part de l'independentisme, i fins i tot va portar al president de la Generalitat, Quim Torra, Roger Torrent, a «cessar» l'esmentat lletrat si no accedia a publicar el text íntegre de les resolucions.

Davant d'aquestes declaracions, els lletrats autonòmics van subratllar el seu suport al secretari general del Parlament, Xavier Muro, «que ha estat objecte d'atacs infundats que conculquen la seva autonomia i professionalitat».

A més, van reivindicar «la necessària independència i neutralitat dels lletrats parlamentaris com a garants del correcte funcionament de la institució i de compliment de les resolucions dels òrgans jurisdiccionals i del TC».

Al comunicat d'aquestes associacions professionals van sumar-se, en termes similars, els lletrats del Parlament i els treballadors de la cambra catalana.