Els cribratges massius al barri de Torre Baró de Barcelona per detectar casos de Covid-19 entre la població es van posar en marxa ahir dissabte amb unes 400 proves PCR. Avui diumenge se'n faran 400 més als veïns de la zona per fer aflorar asimptomàtics. Les PCR es van començar a fer a les 9 del matí al casal del barri i des de primera hora hi va haver cues que al migdia encara duraven. Segons dades del departament de Salut, la incidència del coronavirus a Torre Baró ha estat de 510 casos per 100.000 habitants entre el 28 de juliol i el 10 d'agost, mentre que la mitjana de Barcelona és de 174. Per això s'ha optat per fer-hi aquestes proves massives, que ja s'han vist al Vallès, a Vilafranca del Penedès i a la veïna Santa Coloma de Gramenet.

El secretari de Salut Pública de la Generalitat, Josep Maria Argimon, i la tinent d'alcalde de Drets Socials, Justícia Global, Feminismes i LGTBI, Laura Pérez, van visitat el centre i van explicar als mitjans que les 800 proves que es faran aquest cap de setmana a Torre Baró suposen prop d'un terç de la població del barri, que té uns 2.700 habitants. Argimon va destacar que les PCR permetran detectar i aïllar persones que tenen Covid-19 però no presenten símptomes i va fer una crida a l'autoresponsabilitat de la ciutadania perquè prengui precaucions i respecti les quarantenes. «D'aquesta pandèmia no en sortirem fent PCR», va alertar. Aquesta campanya de PCR no substitueix les proves que ja es fan rutinàriament als centres sanitaris, va subratllar Argimon, que va detallar que a partir dels tests es posaran en contacte amb els contactes estrets dels positius perquè s'aïllin durant 14 dies. El secretari de Salut Públic va reconèixer que hi ha situacions en què és «molt difícil» fer la quarantena, però va insistir que és la millor manera de trencar la cadena de contagis.

Tabac i bars

Preguntat per l'acord d'aquest divendres entre el ministeri de Sanitat i les comunitats autònomes sobre la prohibició de fumar en espais públics si no es poden mantenir dos metres de distància i sobre el tancament de bars a mitjanit, va insistir que la decisió s'ha d'adaptar per part de la Generalitat i no entrarà en vigor fins que es publiqui al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC). Pel que fa específicament a les normes sobre els horaris dels establiments, Argimon va dir que «avui» no es perseguiran els locals oberts. «En el moment en què es publiqui, ja ho veurem», va afegir el secretari de Salut Pública.