El Consell de Seguretat de l'ONU va rebutjar la resolució presentada pels Estats Units per prorrogar l'embargament d'armes a l'Iran, al obtenir només dos vots a favor, dos en contra i onze abstencions. «El Consell de Seguretat de Nacions Unides té la responsabilitat de mantenir la pau i la seguretat internacional. Avui no ha pogut complir la seva missió fonamental», va subratllar el secretari d'Estat dels Estats Units, Mike Pompeo, després de conèixer-se la decisió. Pompeo va assegurar que el Consell de Seguretat va rebutjar una resolució «raonable» per estendre l'embargament d'armes a Iran, que ha tingut una durada de 13 anys.

«Ha aplanat el camí perquè el principal estat patrocinador del terrorisme compri i vengui armes convencionals sense cap restricció concreta per part de l'ONU per primera vegada des de fa més d'una dècada», ha indicat el secretari d'Estat. Així mateix, va qualificar de «fracàs» l'acció de l'ONU en la seva actuació de defensa de la pau i seguretat internacional, cosa que ha assenyalat que és «inexcusable». Pompeo va dir en un comunicat que el Consell de Seguretat va rebutjar estendre aquest embargament malgrat les crides de nombres països del Pròxim Orient «amenaçats per la violència de l'Iran». A més, va traslladar que l'Iran «estendrà encara més el caos i la destrucció» a l'expirar l'embargament. «Estats Units mai no abandonarà els seus aliats a la regió que esperaven més del Consell de Seguretat. Seguirem treballant per assegurar que el règim de terror teocràtic no tingui la llibertat de comprar i vendre armes que amenacin al cor d'Europa, el Pròxim Orient i més enllà», va afegir.

El representant nord-americà havia afirmat anteriorment que seria «una bogeria» no acceptar la resolució. «No podem permetre que el major promotor del terrorisme a nivell mundial compri i vengui armes. Vull dir, això és una bogeria», va manifestar Pompeo, qui va destacar que «no té sentit» que Teheran pugui «comprar i vendre sistemes d'armes», abans de la votació.

Crítiques des de l'Iran

La delegació diplomàtica de l'Iran davant l'ONU va destacar que la resolució presentada pels Estats Units suposa «una greu violació» de la resolució 2231 de Consell de Seguretat de l'organisme, que va recolzar l'acord nuclear de l'any 2015, segons va recollir l'agència iraniana de notícies Mehr. «No té cap relació amb el manteniment de la pau i la seguretat internacional», va criticar la delegació abans d'afirmar que els Estats Units «ha atacat la integritat, autoritat i credibilitat del Consell de Seguretat i, per extensió, de l'ONU, així com el multilateralisme, l'Estat de Dret i la diplomàcia».

L'embargament d'armes conclou el proper 18 d'octubre sota una de les clàusules de l'acord nuclear de 2015. Rússia i la Xina, que compten amb dret a veto, ja han mostrat la seva oposició a l'esborrany nord-americà.

Les tensions entre Washington i Teheran han augmentat des que els Estats Units es va retirar de l'acord nuclear i van repuntar al gener després que l'Exèrcit nord-americà matés en un bombardeig a l'Iraq a el cap de la Força Quds de la Guàrdia Revolucionària, Qasem Soleimani les tensions han tornat a incrementar-se després que caces nord-americans interceptessin al mes de juliol un avió de passatgers de l'aerolínia Mahan Air quan sobrevolava Síria, un succés que es va saldar amb diversos passatgers ferits després que el pilot hagués de realitzar un brusc canvi d'altura davant l'aproximació.