La Generalitat no descarta canviar les peticions de penes i les tipologies de delictes per als tres processats pels atemptats del 17 d'agost del 2017 a Barcelona i Cambrils en el seu escrit de qualificacions definitiu, que es presentarà al final del judici. En l'escrit de qualificacions provisionals que han presentat a l'Audiència Nacional, els serveis jurídics del departament d'Interior no van demanar penes pel delicte d'assassinat per als processats perquè l'Audiència Nacional va excloure aquesta acusació dels fets.

En els atemptats van morir 16 persones i més de 130 van resultar ferides. Els tres processats a l'Audiència Nacional són els únics vius relacionats amb aquells atacs terroristes, ja que els altres membres de la cèl·lula van morir a l'explosió d'Alcanar o van ser abatuts.

En l'escrit de qualificacions provisionals, la Generalitat demana penes de 44 anys de presó per a Mohamed Houli Chemal, l'únic supervivent de l'explosió a Alcanar, i a Driss Oukabir, germà d'un dels terroristes morts, pels delictes de pertinença a organització terrorista (12 anys); de tinença i fabricació d'explosius (15); d'estralls terroristes (14) i de lesions per imprudència greu (3). Per a Said Ben Iazza demana 8 anys de presó per un delicte de col·laboració amb organització terrorista.

L'acusació no sol·licita penes per assassinat, com també va descartar la Fiscalia. Però el tribunal deixa la porta oberta a poder jutjar-los per assassinat en temptativa o lesions de caràcter terrorista per l'acumulació d'explosius per preparar assassinats encara més massius. Segons fonts del Govern, la Generalitat vol que els responsables de l'explosió on van resultar ferits mossos i bombers «paguin amb la màxima severitat per les seves accions delictives».