Un grup de veïns del Montmell (Baix Penedès) ha decidit crear un dispositiu de patrulles ciutadanes per evitar l'ocupació de cases al municipi. «Estem farts i molt cansats», expliquen els impulsors de la vigilància, que asseguren que en els últims anys una família «conflictiva» s'ha apropiat nombrosos habitatges buits. Cada vespre, un grup d'entre sis i deu veïns ressegueix els diferents carrers del nucli el Mirador del Penedès per foragitar les entrades a cases deshabitades o segones residències. De dia asseguren que també estan pendents que no hi hagi cap intrusió. Si en detecten una, s'hi apropen per incomodar els imminents ocupes mentre avisen els Mossos d'Esquadra per a què evitin l'entrada a l'habitatge.

El patrullament se centra al Mirador del Penedès, el més gran del municipi, amb prop de 800 habitatges, i també atén la urbanització Mas Mateu. La meitat de les famílies s'han adherit a la iniciativa amb què es vigila que no hi hagi noves ocupacions. El dispositiu va començar fa poques setmanes.

L'impulsor, Ángel Lopez, explica que el patrullament és la resposta a una situació de «malestar» creixent en aquest nucli, situat en una zona boscosa i caracteritzat per una àmplia dispersió d'habitatges en multitud de carrers sense asfaltar. Segons López, des de fa cinc anys «hi ha un augment progressiu d'ocupacions il·legals i robatoris», i amb el patrullament pretenen «rebaixar el nivell d'inseguretat».

Els veïns garanteixen que les intrusions i els saquejos estan directament relacionats. «No són ocupacions per necessitat, entren, ho desvalisen tot i al final queda la casa destrossada. Es dediquen al pillatge pel seu benefici», relata López, que destaca que algunes de les cases acaben amb el pany canviat perquè els intrusos les relloguen o revenen.