Un minut de silenci, entre clavells blancs i El cant dels ocells, va ser el sobri però emotiu acte amb què Barcelona va retre homenatge ahir a les víctimes dels atemptats del 17 d'agost del 2017, en el tercer aniversari d'un atac gihadista que va deixar 16 morts i més de 140 ferits.

Una cinquantena de familiars de morts, ferits i testimonis presencials dels atemptats van presidir la cerimònia, amb les autoritats i representants polítics en un discret segon pla, sobre el mosaic del Pla de l'Ós de Joan Miró, on el terrorista Younes Abouyaaqoub va aturar la furgoneta després sembrar la Rambla de cadàvers. La pandèmia no va impedir la commemoració dels atemptats, amb els quals fa tres anys el terror gihadista colpejava per primer cop a Catalunya, però va obligar a adaptar la cerimònia a les mesures de seguretat, de manera que els assistents duien les preceptives mascaretes i guardaven les distàncies de seguretat.

No van faltar els qui, també en silenci, no van poder reprimir les llàgrimes en evocar aquella fatídica tarda de fa tres anys, quan Abouyaaqoub va irrompre amb una furgoneta en una Rambla plena de turistes i va conduir zigzaguejant a tota velocitat durant 800 metres, fins a deixar 15 morts i almenys 130 ferits.

Commemoració austera

El terrorista de la Rambla, abatut quatre dies més tard, assassinava després un jove per robar-li el cotxe en el seu intent de fugida. I, ja de matinada, cinc membres de la cèl·lula, armats amb ganivets i destrals, tractaven de segellar una nova matança a Cambrils (Baix Camp), on abans de morir tirotejats pels Mossos van matar un transeünt i van ferir una dotzena de persones.

Després d'un primer aniversari del 17-A en què les desavinences polítiques van precedir l'homenatge, l'Ajuntament de Barcelona va apostar per segon any consecutiu per un breu i auster acte de record, on només les notes d' El cant dels ocells, interpretat al violoncel per una jove alumna del proper Liceu, van acompanyar un silenci carregat de tràgics records.

Representants de les víctimes van dipositar les seves corones de flors als peus del mosaic de Miró i, després, ho van fer les autoritats amb els clavells blancs que duien a la mà: el president de la Generalitat, Quim Torra, els presidents del Congrés i del Parlament, Meritxell Batet i Roger Torrent, el ministre de Sanitat, Salvador Illa, la delegada del Govern a Catalunya, Teresa Cunillera, i l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau.

Els van seguir una àmplia representació de la Generalitat, amb el vicepresident i conseller d'Economia i Hisenda, Pere Aragonès, la consellera de la Presidència i portaveu, Meritxell Budó, el d'Interior, Miquel Buch, i la de Justícia, Ester Capella.