El viceconseller de Seguretat del Govern basc, Josu Zubiaga, va anunciar ahir que la resta òssia trobada a l'abocador de Zaldibar «pertany a una persona» i es va descobrir a una profunditat de 23 metres. Així mateix, el viceconseller va demanar als familiars dels dos treballadors soterrats, Alberto Sololuze i Joaquín Beltrán, «paciència».

Aquestes dades es van donar a conèixer en una roda de premsa celebrada ahir a la tarda a Ermua pel viceconseller de Seguretat, Josu Zubiaga, i el director de Patrimoni Natural i Canvi Climàtic, Aitor Zulueta, després de localitzar-se a primera hora de la tarda un os llarg embolicat en una tela. Zubiaga va iniciar la seva intervenció amb un record a les famílies dels dos treballadors que porten «més de sis mesos sofrint la desaparició dels seus éssers estimats».

«Després de sis mesos de treball estructurat, de treball enfocat a la cerca de les persones desaparegudes, hem vist que, després de moure més de 250.000 metres cúbics de residus que estaven en la zona on s'ha estat treballant, d'haver de treballar en unes condicions molt dures tant per a les persones de Govern, de la direcció d'Emergències, del Departament de Medi Ambient, de la contracta, ertzaines, etc., avui aquest treball ha donat un resultat visible».

Zubieta va explicar que s'ha trobat una resta que, en les anàlisis preliminars que estan realitzant, tant la policia científica com els forenses, es determina que és «una resta òssia d'una persona».

Això suposa, segons va precisar, que una de les hipòtesis de treball que s'havia donat era «bona» i va assenyalar que s'han trigat sis mesos a arribar allí perquè «les coses es comencen des de baix, cal consolidar, cal garantir la seguretat».

Zubiaga va explicar que la resta trobada estava en la perpendicular del que era en el seu moment la bàscula i, per a la seva localització, hi ha hagut que excavar 23 metres, comparable a un edifici de vuit pisos. Segons va dir, a partir d'ara, aquesta àrea es delimita com a «zona més probable de poder trobar més restes» i es treballarà «d'una forma més quirúrgica».