El Departament de Salut ha fet de moment un total de 15.556 proves PCR en els cribratges intensius de la covid-19 en barris o àrees de diverses ciutats i ha detectat 345 persones amb el virus però sense símptomes de la malaltia (asimptomàtiques, si bé també podrien ser presimptomàtiques), un 2,22% de les mostres analitzades. A Barcelona, s'han realitzat 835 PCR a Torre Baró aquest cap de setmana, un 2,75% positives en el virus (23 casos). Entre aquest dilluns i dimecres, s'està fent un cribratge al barri del Besòs i el Maresme de Barcelona. Entre les 9 i les 19h de dilluns, s'hi van fer 554 PCR, de les 1.200 que estan previstes, amb 15 casos positius (2,71%). Salut ha ampliat el cribratge a Santa Coloma de Gramenet dos dies més.

En els cribratges per buscar el virus entre la població, s'han desplegat diferents estratègies en funció de les necessitats de cada territori i de com es localitzava la infecció. Alguns cribratges s'han fet en carpes; altres als centres d'atenció primària (CAP) o en equipaments com centres cívics i també s'ha recorregut al porta a porta. Alguns s'han fet per àrees bàsiques de salut (ABS) i altres han fet una crida als veïns de carrers concrets.

A Santa Coloma de Gramenet, des que va començar la recollida de mostres el dilluns 10 d'agost a la tarda fins al divendres 14 d'agost, es van fer un total de 3.028 PCR, amb un percentatge de positius del 3,24% (98 casos). En aquesta localitat, les PCR es van fer a residents de carrers concrets dels barris Llatí i Fondo.

Salut ha decidit ampliar el cribratge massiu a Santa Coloma de Gramenet dos dies més als residents de l'Avinguda dels Banús i al Carrer de Dalt dels Banús. La nova recollida de mostres es desenvolupa des d'aquest dilluns i durant tota la jornada de dimarts, al Centre Cívic Pins, al barri de Fondo, de 8 a 20h.

A Vilafranca del Penedès, la setmana passada es va fer un cribratge intensiu de la població d'una ABS. Entre el dilluns 10 d'agost i el divendres 14, es van realitzar 3.022 PCR, de les quals un 0,53% van donar un resultat positiu (16 casos).

A Terrassa, el cribratge massiu va començar el divendres 7 d'agost i es va allargar fins el dilluns 10 d'agost, un dia més del previst. Al llarg dels tres dies de recollida de mostres (7, 8 i 10 d'agost), es van fer 1.513 proves PCR amb un 1,06% de positius (16 casos).

Les proves PCR van començar a Granollers, Ripollet, Sabadell i Torregrossa (Pla d'Urgell). A Granollers, s'hi van fer 1.053 proves PCR, el 10,26% de les quals van ser positives en covid-19 (108 casos).

A Ripollet, durant dos dies, es van fer 2.176 PCR, amb un 0,60% de positius (13 casos). A Sabadell es van recollir mostres per a 3.222 PCR, que van donar un 1,58% de casos positius de COVID-19 (51 casos).

A Torregrossa (Pla d'Urgell), s'hi van fer 153 PRC, el 3,27% de les quals van ser positives (5 casos).Cribratge dels joves a Ca n'Oriac, a Sabadell

A Sabadell, aquest dimarts comença una nova acció de cribratge massiu de covid-19 al barri de Ca n'Oriac, dirigida específicament a persones asimptomàtiques d'entre 15 i 35 anys, que han estat avisades mitjançant un SMS. Les proves PCR es faran dos dies, aquest dimarts i dimecres, al CAP Ca n'Oriac, de 10 a 14h i de 15 a 19h.Cerca proctiva amb resultats "molt satisfactoris"

El Departament de Salut qualifica els resultats d'aquests cribratges de "molt satisfactoris", ja que es tracta de casos de persones asimptòmatiques que, si no haguessin estat detectats, podrien transmetre la malaltia, segons indiquen en un comunicat enviat aquest dimarts.

Salut va posar en marxa a principis d'agost una nova estratègia de cerca massiva de possibles casos de covid-19 amb proves PCR en persones asimptomàtiques. Una estratègia que es fixa en localitzacions específiques de la geografia catalana on hagin pujat tant el nombre de casos com l'índex de contagi. L'objectiu és fer aflorar els casos asimptomàtics per tallar de forma precoç les cadenes de contagi en llocs on hi podria haver una transmissió comunitària alta.

Les actuacions de cribratges han estat possibles gràcies al lideratge de l'atenció primària i vigilància epidemiològica amb la col·laboració dels professionals dels hospitals i del SEM i el suport dels ajuntaments i diverses entitats locals.