Els pilots de Ryanair es rebaixaran el sou un 20% durant dos anys per mantenir el seu lloc de treball. A partir d'aquest període, el seu salari s'anirà incrementant progressivament fins a assolir el 100% en els dos anys següents. Aquest és l'acord al qual han arribat l'aerolínia i la secció sindical de Sepla -el sindicat que representa gairebé un 90% del total de la plantilla de Ryanair- per garantir l'ocupació durant els pròxims quatre anys. "El text busca garantir la supervivència de la companyia en la pitjor crisi de la història de l'aviació i atorga solidesa perquè els pilots puguin tornar a l'activitat quan es recuperi el sector", ha assenyalat Sepla en un comunicat. Segons el sindicat, el 80% dels treballadors han aprovat l'acord.

A banda d'aquest acord, Ryanair s'ha compromès a seguir negociant per arribar a un acord de conveni col·lectiu. A més, el text aprovat contempla la utilització d'Expedients de Regulació Temporal d'Ocupació (ERTO) a través de reduccions de jornada. L'objectiu d'aquest últim punt busca "distribuir el treball existent de manera equitativa entre tot el col·lectiu".

Tot i que els treballadors han obtingut sentències favorables en diversos procediments legals (en l'última, el Ministeri de Treball va anul·lar l'ERTO a les bases de Girona i Canàries per frau), Sepla considera que "l'excepcionalitat de la situació provocada per la covid-19 obliga que la solució de conflictes es resolgui a través d'acords entre treballadors i empresa". En aquest sentit, Sepla espera que Ryanair actuï "amb bona fe" i eviti dur a terme "reformes unilaterals".