La jutge de vigilància penitenciària ha avalat el tercer grau que el Departament de Justícia va concedir als set líders independentistes presos a la presó de Lledoners, però el manté suspès a l'espera que es pronunciï el Tribunal Suprem.

En les seves actuacions, la titular del jutjat de vigilància penitenciària número 5 de Barcelona desestima els recursos de la Fiscalia contra el règim de semillibertat atorgat als exconsellers Oriol Junqueras, Raül Romeva, Joaquim Forn, Jordi Turull i Josep Rull i als Jordis, a l'entendre que el Departament de Justícia ha actuat "correctament" al classificar-los en tercer grau.

No obstant això, manté suspès el règim obert d'aquests set polítics presos, fins que la sala segona del Suprem, que com a tribunal sentenciador té l'última paraula en la classificació dels condemnats pel Procés, resolgui sobre els recursos d'apel·lació de la Fiscalia.

Fins ara, el Suprem només ha tingut una ocasió de pronunciar-se sobre la flexibilització penitenciària dels presos del procés i ho va fer per revocar les sortides laborals que es van autoritzar a l'expresidenta del Parlament Carme Forcadell en virtut de l'article 100.2, que va considerar "injustificable" ja que al seu parer suposava un règim de semillibertat "de facto".

Els set presos de Lledoners van gaudir tot just quinze dies del tercer grau que el Departament de Justícia els va concedir el passat 14 de juliol, ja que la jutge de vigilància va suspendre les seves sortides, a l'espera de resoldre sobre el fons de la qüestió, després que la Fiscalia així ho reclamés en els seus recursos contra la nova classificació.

Per contra, els jutjats de vigilància als que corresponia revisar el tercer grau de les dues dones empresonades a Wad Ras i Puig de les Basses -Forcadell i l'exconsellera Dolors Bassa- van rebutjar suspendre'ls el règim de semillibertat mentre decideixen sobre els recursos del ministeri públic, que encara no estan resolts.

Les set actuacions, que poden ser recorregudes davant la pròpia jutge abans que al Suprem, sostenen que els presos de Lledoners reuneixen els requisits per passar al règim de tercer grau, ja que admeten els fets provats en sentència i la seva responsabilitat en els mateixos.

A més, la jutge té en compte que els set condemnats han realitzat a la presó programes i activitats de tractament amb resultats "molt positius" i que el seu risc de reincidència i de trencament de la condemna es mantenen baixos.