El president del Parlament, Roger Torrent, va acusar JxCat d'intentar desgastar ERC. Torrent va donar així per tancada la polèmica oberta per JxCat en demanar el cessament del secretari general de la cambra per no publicar oficialment el text íntegre de les resolucions sobre el rei: «No contribuirem a la repressió dels funcionaris», va sentenciar. El responsable de la cambra, que en els últims dies ha rebut molts atacs des de les files postconvergents, va lamentar que hi hagi qui prefereixi «desgastar el company de viatge» en comptes «d'ajudar a construir una estratègia conjunta» per aconseguir la independència de Catalunya.

«No pressionarem els treballadors públics perquè assumeixin les repercussions del que decidim els polítics. Aquest ha estat un consens dins de l'independentisme i l'hem practicat sempre. Seria oportú, aconsellable i saludable que no ens n'apartéssim», va dir en declaracions als mitjans.

Defensa la llibertat d'expressió

En resposta a preguntes dels periodistes, el president del Parlament no va voler insistir en l'últim xoc amb JxCat, que li va reclamar que cessés el secretari general del Parlament, Xavier Muro, per haver eliminat els punts que podien xocar amb el Tribunal Constitucional a l'hora de publicar en el butlletí oficial les resolucions que els grups independentistes van aprovar en el ple monogràfic sobre la monarquia del 7 d'agost passat.

Torrent va assegurar que mentre presideixi la cambra catalana, a l'hemicicle «es parlarà de tot el que vulguin els diputats» i es defensarà la llibertat d'expressió, però mai es posarà en risc un funcionari.

«Cal perseverar»

Per la seva banda, el vicepresident el Govern, Pere Aragonès, va reconèixer que per assolir la independència «caldrà la implicació internacional», però que, en cap cas, abandonaran cap taula de negociació.

Aragonès va fer aquestes declaracions després que el president de la Generalitat, Quim Torra, hagués instat a traslladar la taula de negociació a Europa si La Moncloa continua sense pactar l'autodeterminació.

«Necessitarem tard o d'hora la implicació internacional, és clar», va dir, i va remarcar, però, «que cal perseverar». Aragonès ha deixat clar que ERC «no deixarà mai cap àmbit de negociació política». «Si sempre exigim a l'Estat que abandoni la via judicial i obri la política, quan hi hagi una via nosaltres hi serem, defensant el que calgui».

Aragonès va voler subratllar que els republicans defensaran l'autodeterminació a Catalunya. «Ho vam fer fa sis mesos a la taula de negociació a La Moncloa i ho seguiran defensant a Europa els nostres eurodiputats», va dir.

Pel que fa a la represa de la taula de negociació amb l'Estat, el coordinador nacional d'ERC va assegurar que ells estarien «a punt» avui mateix (ahir, per al lector).

Les discrepàncies entre els dos socis del Govern van aflorar dimarts després que ERC rebutgés la petició de JxCat de destituir Muro, que va decidir no publicar oficialment els punts controvertits sobre la monarquia que van aprovar els grups independentistes en un ple.

Durant el ple monogràfic sobre la monarquia del dia 7 d'agost passat, JxCat, ERC i la CUP no van fer cas dels advertiments dels serveis jurídics i van tirar enda- vant diverses resolucions que incloïen fragments que podien xocar amb el Tribunal Constitucional (TC).

Llavors, i com ja havia advertit prèviament, el secretari general de la cambra catalana, Xavier Muro, va decidir retallar les resolucions en publicar-les al Butlletí Oficial de la cambra catalana.