La Mesa del Congrés ha rebutjat la sol·licitud de compareixença del president del govern espanyol, Pedro Sánchez, i de la vicepresidenta primera, Carmen Calvo, que van demanar ERC, JxCat, la CUP, EH Bildu i el BNG perquè expliquin la "fugida" de Joan Carles I. La Mesa de la cambra baixa no ha admès la petició a la qual s'oposa un informe dels lletrats, que creu que la sol·licitud "versa sobre matèria aliena a la competència del govern".

Així doncs, aquesta petició de compareixença no s'abordarà a la sessió de la Diputació Permanent convocada dimarts que ve, 25 d'agost. En canvi, sí que s'ha admès la sol·licitud de PP i Cs perquè el vicepresident segon, Pablo Iglesias, comparegui per la investigació judicial del finançament del partit.

Fonts d'Unides Podem expliquen que els membres de la Mesa de la formació lila han estat els únics que s'han manifestat en contra de la inadmissió de la compareixença de sobre Joan Carles I, ja que consideren que com a mínim Calvo hauria de donar explicacions a la cambra baixa. No s'ha fet una votació formal.