Tot estava a punt per al trasllat a Alemanya d'Aleksei Navalni, ingressat en un hospital de Sibèria sota la sospita d'haver estat enverinat. No obstant això, els metges que el tracten es van fer enrere en l'últim moment i van vetar la seva sortida, al·legant que es troba «inestable». La portaveu de l'activista, Kira Yarmish, va denunciar que no es tracta de cap decisió mèdica, sinó presa des del «Kremlin».

Ivan Zhdanov, director del Fons contra la Corrupció, l'ONG fundada per Navalni, va fer una improvisada roda de premsa a l'exterior de l'Hospital d'Urgències d'Omsk i va assegurar que la policia l'acabava d'informar que havien descobert verí al cos de Navalni, i que el trasllat era perillós no només per a ell, sinó també per als que l'acompa-nyessin en el viatge.

El director de l'hospital, Aleksandr Murakhovski, va explicar que el desig de la família de treure del país el malalt no era suficient per autoritzar-ho. Preguntat sobre la possibilitat que treballi conjuntament amb els metges arribats d'Alemanya, el responsable mèdic va respondre que els especialistes russos «no són pitjors». De fet, metges procedents d'hospitals moscovites ja eren a Omsk per tractar-lo. Va ser precisament després de consultar-ho amb ells que el responsable mèdic va adoptar la decisió de no autoritzar el viatge.

Diagnòstic sense confirmar

A diferència de la policia, Murakhovski no va confirmar el diagnòstic d'enverinament i va parlar de cinc possibles variants, que ni tan sols va voler detallar o precisar i que seran investigades mitjançant anàlisis de sang en els propers dos dies. Hores més tard, va precisar el diagnòstic, i va assegurar que l'activista tenia un problema metabòlic causat per una caiguda en el nivell de sucre. «Això va provocar la pèrdua del coneixement durant el vol», va concloure.

Per la seva banda, Anatoli Kalinichenko, vicedirector de l'hospital, va donar un nou gir contradictori respecte la versió policial i va assegurar que fins aquell moment «no s'havien trobat traces de verí» a l'organisme del malalt: «No creiem que hagi estat enverinat».

Un avió medicalitzat havia sortit de Berlín el dia abans i va aterrar a Omsk a les 12.30 hora local (8.30 a Espanya), encara que tot sembla indicar que de moment no podrà tornar a Alemanya amb el pacient que havia vingut a buscar. Durant la tarda, els metges que havien arribat a l'aparell van poder accedir a Navalny i dir-li que es trobava en condicions de viatjar, però els metges russos van reiterar de nou la seva negativa.

La decisió és ferma, i per aquesta raó l'entorn del bloguer va decidir acudir a instàncies internacionals. La portaveu Yarmish va dirigir una petició al Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH) demanant mesures «d'urgència», i en concret, que prohibeixi al Govern rus vetar el trasllat de Navalni.

Aquest organisme judicial supranacional ha condemnat Rússia diverses vegades per la pressió de què víctima el bloguer, que ha arribat a qualificar de «persecució política».