L'opositor rus Aleksei Navalni es troba en estat «crític, però estabilitzat», després de les primeres hores d'ingrés a l'hospital Charité de Berlín, on va ser traslladat des de Rússia, ahir, quan faltaven deu minuts per a les 9 del matí.

El portaveu de l'opositor rus va donar l'alerta que es trobava en estat de coma «després de ser objecte d'un enverinament». Tanmateix, els metges russos que l'han atès han descartat aquesta opció i han afirmat que es tracta d'un trastorn metabòlic.

«Les bones notícies són que, malgrat la gravetat, ha arribat estabilitzat a Berlín», ha explicat a Bloomberg Jaka Bizilj, cofundador de Cinema for Peace, l'organització que es va encarregar del seu trasllat, costejat amb fons privats.

«Els contribuents alemanys no paguen res, tot el cost es va asumir a càrrec de fons privats, no es van involucrar ni fundacions ni diners públics», va declarat Bizilj, el qual assegura que «el Govern d'Alemanya tampoc no va participar en aquesta missió humanitària».

No obstant això, ha reconegut que les declaracions de la cancellera Angela Merkel, en les quals declarava la seva ajuda a l'opositor, «va jugar un cert paper en el seu trasllat».

El productor de cinema eslovac es mostra esperançat i deia, ahir, que Navalni «és un home fort. El dia abans de caure malalt va anar a nedar».

El diagnòstic dels metges

La portaveu de l'hospital, Manuela Zingl, ha confirmat que Navalni ha estat objecte d'un examen exhaustiu i que, quan arribin els resultats, el primer que es farà serà informar-ne la família i, després, es passarà la informació als mitjans de comunicació.

Pel que fa als metges alemanys que atenen l'opositor rus Aleksei Navalni a Berlín, ja han començat a fer les proves per diagnosticar la seva condició després del trastorn metabòlic, d'acord amb els metges russos que el van atendre en un primer moment.

«Els resultats de les proves trigaran encara el seu temps. Després de completar els testos i de consultar el seu propi criteri als familiars del polític rus, els professionals avaluaran el tractament que ha de seguir», segons afirmen des de l'hospital Charité de Berlín en un comunicat.