Setze persones han mort en les últimes hores a causa de la covid-19 a Catalunya, on el nombre de casos detectats va créixer en l'últim recompte en 1.168 (1.125 confirmats per PCR) i l'índex del risc de rebrot manté la lleu tendència a l'alça dels últims dies i arriba a 169,14 (6,06 punts més). Segons les dades publicades per la Generalitat, el nombre total de casos confirmats és de 120.547, enfront dels 119.379 que hi havia ahir (1.168 més); dels quals 98.870 són casos confirmats per proves PCR (1.125 més).

Pel que fa a l'índex EPG, que mesura la possibilitat de rebrot i situa la franja de risc per sobre de cent, és de 169,14, i dissabte era de 163,08, cosa que suposa un increment de 6,06, de manera que es manté una lleu tendència a l'alça en els últims dies. A causa de la covid-19 han mort a Catalunya 12.954 persones, setze en l'últim recompte, de les quals 7.127 han mort en un hospital o centre sociosanitari, 4.130 en una residència i 820 en domicili.

El departament de Salut reprendrà avui la realització de proves massives de PCR en alguns barris amb l'objectiu de detectar casos de persones asimptomàtiques, que tenen la malaltia sense saber-ho i poden, per tant, encomanar-la. Les proves es reprendran en barris de Reus (Baix Camp), on divendres i dissabte ja es van iniciar al CUAP (Centre unificat d'atenció primària) Sant Pere i l'hospital de Reus.

L'objectiu de les autoritats sanitàries és realitzar les proves a 3.000 persones d'entre 20 i 50 anys als barris de la Sardana, Monestirs i Pastoreta. La Generalitat ha adoptat mesures especials a Reus davant l'augment de casos de covid i porten a terme aquestes proves tant agents cívics, com de Protecció Civil, Guàrdia Urbana, Creu Roja i personal de Salut. Avui el departament de Salut posarà en marxa al barri Sant Ildefons de Cornellà de Llobregat un cribratge massiu per detectar nous casos de covid-19.

El punt de recollida estarà ubicat al centre cívic Sant Ildefons, al carrer Gerdera, que romandrà obert entre les nou del matí i les set de la tarda. Les proves PCR es faran als veïns d'entre 18 i 40 anys que hi acudeixin voluntàriament, que siguin asimptomàtics i als quals, recentment, no els hagin realitzat una PCR per detectar la covid-19.

Sense dades per un confinament

El secretari de Salut Pública de la Generalitat, Josep Maria Argimon, va assegurar que «no tenim dades, ni de bon tros, per pensar en un confinament». En una entrevista a Naciódigital, Argimon va reiterar que «l'indicador clau és la pressió assistencial», però va matisar que cal «abaixar la corba» de contagis de cara al setembre perquè «quan hi hagi més interacció social i més moviment hi haurà més risc d'infecció».

Segons el secretari de Salut Pública, el curs escolar ha de començar «si o sí». De fet, va subratllar que «hi ha una plena coincidència entre Educació i Salut» en aquest sentit, però reconeix que «el curs no serà normal». Argimon va criticar que en alguns casos «els aïllaments no es compleixen correctament», ja que hi ha contactes estrets que no entenen «per què s'han de quedar a casa si es troben bé».