Si el món troba una vacuna efectiva contra la covid-19, serà segurament gràcies a una dona. Així ho demostra el fet que els grans projectes actualment en fase d'experimentació en humans, la definitiva fase 3, reconeguts tots ells per l'Organització Mundial de la Salut (OMS), estan dirigits per científiques. La xinesa Chen Wei (al capdavant de l'equip estatal que coopera amb tres farmacèutiques i treballa en altres vacunes), la britànica Sarah Gilbert (líder de l'anomenada vacuna Oxford) i la nord-americana Kizzmekia Corbett (investigadora governamental que treballa conjuntament amb una farmacèutica privada) competeixen per ser la mare de la vacuna contra aquesta pandèmia que ha causat efectes devastadors en la salut i l'economia mundial.

Les tres possibles futures candidates a premi Nobel han lluitat durament per arribar al més alt de la investigació immunològica i el seu treball ara és sota el focus de les esperances mundials. Els seus estudis, vinculats a diferents organismes i amb el suport de destacades farmacèutiques, ja han passat a la fase 3 i s'estan provant en humans.

CHEN WEI

Chen Wei, a la qual anomenen la Terminator dels virus, és la més mediàtica. Epidemiòloga i general de l'Exèrcit xinès, té 54 anys i es va donar a conèixer durant l'epidèmia de la SARS de l'any 2003 gràcies a un desenvolupament seu que va salvar milers de vides entre els militars: un gel aerosol que va impedir que les persones contraguessin la malaltia. Des de llavors, és la màxima responsable de la lluita de la Xina contra els virus i ha lluitat també contra l'Ebola i l'àntrax.

Coneguda pel seu rigor i el seu lliurament a la feina, és una excepció en un país blindat on és difícil fer recerca fora de les lleres oficials.

L'equip que dirigeix ja ha començat a provar una vacuna en humans, en aquest cas entre militars xinesos, amb la farmacèutica Cansino, que ha patentat el preventiu malgrat trobar-se encara en fase 2. Chen Wei firma l'estudi sobre els seus resultats com a directora d'una llarga llista de científics.

Altres farmacèutiques xineses, com SinoPharm i Sinovac, estan provant els seus productes en fase 3 fora de les fronteres, sempre en col·laboració amb l'equip governamental de Wei. SinoPharm, que ha anunciat que la seva vacuna es comercialitzarà el desembre a uns 120 euros, als Emirats Àrabs Units amb una empresa local, i Sinovac, al Brasil.

KIZZMEKIA COLBERT

Vint anys més jove i afroamericana és la responsable de l'equip científic del Govern dels Estats Units que dirigeix la recerca de la vacuna per a la covid-19 amb la farmacèutica Moderna. Kizzmekia Corbett, nascuda en un poble rural de Carolina del Nord com la més gran de set germans i amb un nom inspirat en la sèrie Raíces, es va llicenciar en Biologia i Sociologia per la Universitat de Maryland gràcies a diverses beques, i va començar la seva carrera científica estudiant les conseqüències del dengue, una febre hemorràgica, sobre el terreny, a Sri Lanka.

Bregada també en la SARS i la MERS, ha treballat sempre des del camp de la biologia i va ser la descobridora del paper de la proteïna S en la resposta immunològica a l'ARN del coronavirus SARS-Cov-2.

La doctora Kizzy, com es fa dir a Twitter, on reuneix més de 48.000 seguidors i exhibeix un sentit de l'humor molt millennial que és capaç de presentar els seus èxits científics amb un mem de Kim Kardashian. S'ha convertit en el model a seguir per a les organitzacions a favor del progrés de les joves afroamericanes, a les quals sempre tracta d'inspirar perquè recordin qui són i on volen arribar.

Elogiada i portada a la fama per un tuit de Kamala Harris, la flamant candidata demòcrata a la vicepresidència dels EUA, presumeix de l'ensenyament del seu pare d'«anar on et porti l'amor», per justificar que treballi com a voluntària per ajudar amb la covid-19. Molt religiosa, explicava que una de les seves preocupacions aquests dies era com organitzar un autèntic funeral meridional per la seva tia, morta pel virus, sense posar en risc la resta de la família.

SARAH GILBERT

La tenacitat europea

Britànica i pèl-roja, de 58 anys, i molt discreta, la doctora Gilbert és des de fa anys candidata al Nobel perquè és l'artífex de la vacuna universal de la grip, que no requereix ser alterada cada any perquè estimula el sistema immunològic contra la grip estacional.

Biòloga i bioquímica, ha treballat amb un peu a la indústria farmacèutica britànica, on ha arribat a crear una petita companyia, i amb l'altre a la Universitat d'Oxford, on és professora i investigadora principal i dirigeix un equip de 300 investigadors per aconseguir una vacuna contra el coronavirus; és el que dirigeix Gilbert el projecte potser més fiable i menys condicionat per la cursa entre potències pel prestigi.

Va començar estudiant la malària i ha bregat també amb la MERS, l'Ebola i l'hepatitis B, i els seus estudis des de fa més d'una dècada se centren en el paper de les cèl·lules T, que, si són correctament estimulades, no necessiten una resposta immunològica de l'organisme per aturar la covid-19, sosté.

Els fills de Gilbert, trigèmins, han provat la vacuna de l'equip que dirigeix la seva mare. El seu marit, com el de Chen, va renunciar a la seva carrera professional per cuidar els fills, trigèmins. I els nois, estudiants de bioquímica, ara ajuden la seva mare provant la vacuna de la covid-19. Una que, com la de la grip, no impedeixi la malaltia, però sí que redueixi molt els seus símptomes per al pacient i no necessiti hospitalització.

I és que ella està tan segura que el seu producte funciona i que és tan necessari, que ha promès als diputats britànics que podria tenir-la llesta aquesta mateixa tardor.

De moment, els seus fills estan bé.