Almenys 14 persones van morir i 75 van resultar ferides, incloent-hi soldats i policies, en un doble atemptat ahir al sud de les Filipines, que és un bastió de l'islamisme, segons han indicat les autoritats.

L'atac va tenir lloc a Joló, capital de la província de majoria musulmana de Sulú, on fa molt temps que les forces de seguretat avalades pel Govern combaten el grup Abu Sayyaf.

Set soldats, un policia i sis civils van morir en les explosions, la primera i més potent provocada per un artefacte casolà col·locat en una motocicleta aparcada a la part exterior d'un supermercat, segons va dir a la premsa el tinent general Corleto Vinluan. Poc després es va registrar una segona explosió al mateix carrer quan un kamikaze va fer esclatar la càrrega que portava quan la policia tancava l'àrea, va afirmar Vinluan.

Possible represàlia

Abu Sayyaf és «molt probablement» darrere d'aquest doble atemptat, va afirmar el tinent coronel Ronaldo Mateo.

Considerada organització terrorista pels Estats Units, Abu Sayyaf és una xarxa d'islamistes filipins a la qual s'atribueixen els pitjors atemptats a l'arxipèlag, així com segrestos de turistes estran-gers i missioners cristians. Té, així mateix, vincles amb militants d'Estat Islàmic, i pretén instaurar un califat al sud-est d'Àsia.

Les explosions d'ahir es produeixen després de la detenció, a principi d'agost, del líder d'Abu Sayyaf a l'illa meridional de Mindanao, Abdulyihad Susukan, i per aquest motiu les forces de seguretat estaven en alerta.