La CUP ha reivindicat la seva campanya pel referèndum de l'1-O del 2017, després que la Fiscalia investigui el partit pels diners que s'hi va gastar. "Tornaríem a fer el mateix i ho tornarem a fer tantes vegades com faci falta", ha afirmat el líder dels anticapitalistes a Girona, Lluc Salellas, en un vídeo. A més, la portaveu del grup de suport i exmembre del Secretariat Nacional, Núria Gibert, ha carregat contra la "nova mostra de la judicatura de l'Estat de criminalitzar l'independentisme" i "perseguir la voluntat política d'un poble a prendre partit i autodeterminar-se". Aquest dilluns ha declarat un membre del Secretariat Nacional durant el període previ a l'1-O davant del Fiscal.

La CUP ha tingut constància recentment que la Fiscalia anticorrupció hauria obert una investigació per dues partides pressupostàries del Grup Parlamentari de la legislatura XI destinades a la campanya per l'1-O, anomenada 'Sí, viure vol dir prendre partit'. Concretament, les partides investigades i que sumen un total de 168.666,63 euros, fan referència a la publicació i presentació del llibre Referèndum 2017: la clau que obre el pany i el vídeo 'Ara comença el Mambo'.

En una nota de premsa, la CUP explica que després d'haver citat a testificar a diversos proveïdors de la formació durant la campanya del referèndum, avui ha citat a declarar com a investigat a un membre del Secretariat Nacional en aquell període -nom del qual l'organització no vol que transcendeixi-, que ha declarat davant del Fiscal, a la Ciutat de la Justícia.

La investigació es troba en fase de diligències per part de la Fiscalia espanyola i un cop finalitzada, aquesta decidirà si arxiva el cas o el presenta davant d'un jutge. Si el jutge hi veiés indicis de criminalitat, iniciaria un procés judicial contra la CUP i contra els seus òrgans col·legiats de presa de decisions, i en conseqüència, existeix la possibilitat que acabi havent-hi una imputació contra persones concretes que van formar part del Secretariat Nacional o del grup parlamentari, entre l'any 2016 i 2017.