El Govern acaba d'anunciar que a partir d'ara queden prohibides les reunions socials de més de 10 persones a tot Catalunyatant a nivell privat com públic. És una de les mesures que ha anunciat el president Quim Torra aquest dilluns al migdia per frenar els rebrots de covid-19 que afecten tot el país, que forma part del que les autoritats han anomenat "operació setembre".

No es podran superar els grups de deu persones ni en àmbits privats ni públics. Queden excloses d'aquesta mesura les reunions laborals i també el transport públic, on es permetran aglomeracions de més persones. El president i la consellera de Salut, Alba Vergés, han reclamat a la ciutadania que baixi l'activitat social per reduir la corba de contagis: "El país ha de posar-se a treballar i obrir les escoles".

El president de la Generalitat, que ha convocat per demà una reunió extraordinària del Govern per discutir i aprovar el pla de retorn a les escoles el 14 de setembre, ha anunciat que la prohibició de les reunions socials es deu al fet que un 70% dels contagis que s'estan diagnosticant s'originen en reunions socials, familiars o amb amics.

Sobre la tornada a les escoles, el president ha anunciat que les ràtios a primària seran de menys de 20 alumnes i que també es reduiran les ràtios a secundària a la resta d'estudis obligatoris. En aquest sentit, la consellera Alba Vergés ha anunciat que les mascaretes seran obligatòries a les aules per a tots els alumnes de més de 12 anys. Torra també ha anunciat 500.000 tests a les escoles entre el 15 de setembre i el 15 de novembre.

Subsidi de conciliació familiar

Torra també ha reiterat que s'ha de fer possible la conciliació familiar, quan pares i mares tinguin un fill o filla a casa perquè hagi estat contagiat o en contacte amb algun positiu per covid-19. En aquesta línia el president ha apel·lat el govern espanyol a regular "immediatament" el subsidi de conciliació familiar: "És increïble que faltin tres setmanes per la tornada a l'escola i no estigui regulat. Demanem a l'Estat que faci d'Estat".

Si no, Torra ha avançat que ja ha reclamat al vicepresident, Pere Aragonès, que "estudiï la possibilitat de tenir en marxa una alternativa". El Govern, doncs, es planteja un subsidi propi per a les famílies que no puguin anar a treballar en cas de tenir fills o filles a casa per una eventual quarantena: "Farem el que sigui perquè la ciutadania estigui tranquil·la, farem la despesa que calgui i el dèficit que calgui", ha emfatitzat Torra.

Torra també ha anunciat mesures més restrictives de reducció d'aforaments en establiments públics a les ciutats de Terrassa (Vallès Occidental), Granollers, les Franqueses i Canovelles (Vallès Oriental). Durant la roda de premsa d'aquest dilluns a Palau, Vergés ha argumentat que les mesures són "un punt més estrictes" que les aplicades a Barcelona i l'àrea metropolitana. La diferència és la reducció a la meitat de l'aforament dels bars, tant a l'interior com a l'exterior. Així, durant els propers 15 dies, el Govern redueix a un terç l'aforament a qualsevol cerimònia religiosa, i les activitats culturals i esportives es limitarà a la meitat: "Cal baixar la incidència i trobar-nos en una situació més favorable", ha justificat Vergés.

El president, acompanyat de la consellera de Salut, Alba Vergés, i del secretari de Salut, Josep Maria Argimon, ha recordat que es mantenen les limitacions en l'àmbit de la restauració i l'oci nocturn i l'obligació de dur mascareta i de mantenir la distància de seguretat, entre d'altres. El Govern també manté la prohibició de consum d'alcohol i tabac en els espais públics. Torra també ha dit que es demanarà una "declaració d'autoresponsabilitat de compromís d'aïllament" a la ciutadania.

Comitè de crisi

El Govern aprovarà en la reunió de dijous crear un "comitè executiu de crisi" per seguir l'evolució de la Covid, ha anunciat el president, Quim Torra, que ha fet una crida a "abaixar l'activitat, reduir la interacció social i complir estrictament "higiene de mans, ús de mascareta i mantenir distàncies físiques.

Per contenir l'avanç del coronavirus a Catalunya, les dades epidemiològiques del qual van a l'alça encara que per sota de la mitjana d'Espanya, Torra ha decidit crear aquest comitè de crisi que estarà integrat per ell mateix, el vicepresident de la Generalitat, els consellers de Presidència, Interior, Salut i Educació, el secretari de Salut Pública, el director general de Centres Docents i el cap del gabinet jurídic de la Generalitat.