Un hongkonguès de 33 anys s'ha convertit en el primer cas documentat de reinfecció per covid-19 al món, segons investigadors de la Universitat de Hong Kong, segons han informat aquest dilluns els mitjans locals de la regió administrativa especial xinesa.

El pacient va ser donat d'alta després de curar-se del virus a l'abril, però a principis d'aquest mes va tornar a donar positiu en les proves després de tornar des d'Espanya, assenyala la televisió pública local RTHK.

Segons les autoritats sanitàries de la ciutat, en un primer moment es va pensar que l'home podria ser un «portador persistent» del SARS-CoV-2, coronavirus causant de la pandèmia de la Covid-19, i mantenir l'agent infecciós en el seu organisme des del seu anterior patiment.

Els investigadors de la Universitat de Hong Kong asseguren que les seqüències genètiques de la soca del virus que va contraure l'home a l'abril i a l'agost són «clarament diferents».

Aquest descobriment podria suposar un revés per als que basen la seva estratègia contra la pandèmia en la suposada immunitat obtinguda després de passar la malaltia.

«Molts creuen que els pacients recuperats de la covid-19 tenen immunitat contra les reinfeccions a causa que la majoria van desenvolupar una resposta basada en anticossos neutralitzants en sèrum», apunta l'estudi de la Universitat de Hong Kong.

Els investigadors recorden que «hi ha proves que alguns pacients tenen nivells decreixents d'anticossos passats uns quants mesos».

L'estudi ha sigut acceptat pel diari mèdic 'Clinical Infectious Diseases' ('Malalties infeccioses clíniques', en anglès), publicat per la universitat britànica d'Oxford.

Segons els experts de la Universitat de Hong Kong, «el SARS-CoV-2 podria persistir entre la població humana, com és el cas d'altres coronavirus humans comuns associats als refredats, fins i tot malgrat que els pacients hagin aconseguit immunitat a través d'una infecció natural».

Continuar portant mascareta

Per tant, recomanen que els pacients recuperats de la covid-19 continuïn portant mascaretes i respectant la distància social.

Així mateix, l'absència d'una immunitat natural duradora implicaria que els recuperats de la malaltia no evitarien sotmetre's a la vacunació quan una vacuna eficaç sigui descoberta: «Ja que la immunitat podria ser poc duradora [...], s'hauria de considerar també la vacunació per a aquells que han passat per un episodi d'infecció».

A mitjans de juliol, l'Organització Mundial de la Salut (OMS) va mostrar la seva esperança que els recuperats de la covid-19 mantinguessin cert grau d'immunitat durant diversos mesos.

Segons va recordar llavors la cap del Departament de Malalties Emergents de la institució, Maria van Kerkhove, «en altres coronavirus com el MERS i el SARS, la immunitat es va prolongar uns dotze mesos o fins i tot una mica més».

No obstant, malgrat que els contagiats desenvolupen una resposta immune, encara es desconeix com de sòlida és, i també la seva durada.