Espanya s'ha sumat a la compra centralitzada de la Comissió Europea (CE) de la vacuna contra la covid-19 de la companyia AstraZeneca, que estan desenvolupant investigadors de la Universitat d'Oxford. El repartiment es farà de manera equitativa entre els països d'acord amb la seva població, segons ha informat el ministeri de Sanitat en un comunicat.

La Comissió Europea ha negociat la compra centralitzada de la vacuna d'AstraZeneca, una de les alternatives més avançades, i ja està portant a terme assaigs clínics per garantir la seva seguretat i eficàcia. Al marge d'aquest primer acord a què s'ha adherit Espanya, el comitè negociador de la CE segueix en converses amb les diferents companyies que estan desenvolupant alternatives de vacuna per poder satisfer les necessitats de vacunació de la Unió Europea i de tercers països.

Estratègia europea de vacunes

Segons Sanitat, dues d'aquestes negociacions «ja estan molt avançades» i les companyies preveuen presentar «en breu» una proposta oficial. Totes aquestes negociacions s'emmarquen dins de l'Estratègia europea de vacunes, a la qual es va adherir Espanya el juliol, que es basa a establir una posició única europea que garanteixi l'accés global i equitatiu a la vacuna per protegir el conjunt de la població.

Amb aquesta pretensió, l'Aliança Europea s'enfoca a donar suport a la indústria biotecnològica per accelerar els terminis fins a aconseguir una vacuna segura i eficaç, incrementar la seva capacitat de producció i poder garantir dosis per a la població europea.

Acords amb farmacèutiques

Alhora, la CE va anunciar dilluns que havia conclòs les converses exploratòries amb la farmacèutica nord-americana Moderna per a un eventual contracte per a l'adquisició de la futura vacuna contra el coronavirus.

Segons va informar la presidenta de l'executiu europeu, Ursula von der Leyen, Brussel·les n'adquirirà 80 milions de dosis en nom dels països de la Unió, a més de tenir opció a comprar-ne 80 milions més.