El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha ofert a les comunitats autònomes la possibilitat de declarar l'estat d'alarma per territoris per contenir els rebrots. "Totes les CCAA tenen a la seva disposició l'eina legal de l'estat d'alarma i la possibilitat de sol·licitar-ne la declaració a tot o part del seu territori", ha dit en roda de premsa aquest dimarts després del Consell de Ministres.

En aquest cas, el comandament únic seria el president autonòmic i és qui hauria de comparèixer al Congrés dels Diputats per sol·licitar-lo. Sánchez ha dit que el govern espanyol està disposat a donar suport a les peticions dels presidents autonòmics per aplicar l'estat d'alarma als seus territoris.

En aquest sentit, ha afirmat que els diputats de les formacions polítiques de l'executiu de coalició -PSOE i Unides Podem- hi votarien a favor. Sánchez ha apuntat que l'estat d'alarma no té per què implicar un confinament com el que es va decretar al març.D'altra banda, Sánchez ha posat a disposició de les CCAA 2.000 militars perquè facin tasques de rastreig en cas que tinguin dificultats per dur a terme aquestes tasques.

Vergés ho descarta

La Generalitat descarta demanar l'aplicació a Catalunya de l'estat d'alarma territorial que ha ofert el president espanyol, Pedro Sánchez. La consellera de Salut, Alba Vergés, ha rebutjat que el Govern s'aculli a la proposta del cap de l'executiu estatal -feta minuts abans- perquè les comunitats puguin sol·licitar l'aplicació de l'estat d'alarma, amb el president de cada autonomia al capdavant de la gestió.

La reacció de Vergés ha tingut lloc durant la roda de premsa a Palau d'aquest dimarts al migdia, posterior al Consell Executiu extraordinari. Preguntada per la viabilitat d'unes eleccions tenint en compte la situació sanitària, la consellera ha defensat que Catalunya "ho ha de poder fer tot".

Vergés, de fet, ha demanat a l'Estat que se centri en les competències que "li corresponen" en la gestió de la pandèmia del coronavirus. La consellera ha concretat que el govern espanyol hauria d'aplicar ja un permís retribuït sobre la conciliació familiar, en cas que pares i mares hagin de tenir "cura" d'altres familiars.

Vergés ha destacat que, en major part, les dones són les més perjudicades en aquests escenaris. La consellera, doncs, no veu "en absolut necessari" que la Generalitat demani l'aplicació territorial de l'estat d'alarma.

Sobre el desplegament de l'exèrcit espanyol a les comunitats, amb més de 2.000 militars per a tasques de rastreig, la consellera ha insistit que la "prioritat" és que Madrid desplegui les seves competències. "Ens hem de centrar en donar una resposta eficaç i útil al que demana la ciutadania", ha conclòs Vergés.

«L'evolució és preocupant»

Pedro Sánchez ha reconegut l'existència d'una "segona corba" de covid-19 que "torna a elevar-se de manera amenaçadora" i ha advertit que la seva evolució en les últimes setmanes "és preocupant". En una declaració institucional en La Moncloa després del Consell de Ministres d'aquest dimarts, el cap de l'Executiu ha transmès un "missatge d'alerta però també de serenitat" pel gran avanç del virus a Espanya. "Alerta perquè l'evolució és preocupant, especialment en alguns territoris. Cal frenar-la. Serenitat perquè estem lluny de la situació de mitjan març. No podem permetre que la pandèmia torni a apropiar-se de la nostra vida. No ho permetrem", ha afirmat rotundament.

Sánchez ha instat a "prendre el control" per "doblegar aquesta segona corba que torna a elevar-se de manera amenaçadora" i ha insistit que és "fonamental" que els ciutadans continuïn utilitzant les màscares, rentant-se les mans i mantenint la distància de seguretat, ja que "són gestos de solidaritat imprescindibles".

En el Consell de Ministres s'ha presentat un informe sobre el balanç de l'evolució de la pandèmia des de la fi de l'estat d'alarma. Com a conclusió, el president de l'Executiu ha ressaltat que "hi ha territoris que han actuat amb una major eficàcia" enfront del virus. "Hi ha comunitats que semblen haver aconseguit major eficàcia en el control del virus, altres estan tenint problemes per fer front a la situació. La situació no és homogènia", ha afegit.