La indignació als Estats Units contra la brutalitat policial va tornar a aparèixer diumenge a Kenosha i altres ciutats com Seattle després que es fes viral un vídeo en què es mostra com un agent policial dispara a boca de canó i per l'esquena a un home negre aparentment desarmat en una petita ciutat de Wisconsin.

La topada va tenir lloc unes hores després que la policia fos informada d'un incident domèstic en un habitatge de la població de Kenosha. Al vídeo es veu com diversos agents apunten a un home que sembla ignorar els seus crits perquè s'aturi i tracta d'entrar al seu vehicle, quan un dels agents l'agafa per la samarreta i tot seguit li dispara set vegades.

D'acord amb els advocats de la víctima, Jacob Blake (29 anys), els seus fills estaven dins del cotxe quan el policia li va disparar i ara es troba hospitalitzat en estat greu.

El Departament Federal de Justícia ha obert una investigació i els agents involucrats han estat temporalment suspesos.

Els advocats de Blake sostenen que la víctima havia acudit a l'habitatge per intervenir en una disputa domèstica entre dues dones. «Els nens van veure com disparaven al seu pare. Estaran traumatitzats per sempre», va tuitejar l'advocat, Benjamin Crump, el mateix que representa la família de George Floyd.

Disturbis

Aquest episodi de brutalitat policial ha encès els ànims de bona part de la població. A la ciutat de Kenosha, d'uns 100.000 habitants, els manifestants van trencar ahir finestres i van fer pintades a la seu del govern local. A més, un grup va dirigir-se a la comissaria i va incendiar diversos vehicles.

Les autoritats, per la seva banda, van declarar un toc de queda d'emergència en un intent per aturar els disturbis, mentre que la policia va aconsellar als negocis de la zona reconsiderar tancar abans a causa de l'alt nombre de robatoris i furts que han tingut lloc des del diumenge al marc de les protestes.

A més, dilluns l'estat de Wisconsin va desplegar a la Guàrdia Nacional a Kenosha per fer front a les manifestacions i disturbis. Segons que va informar Evers, un total de 125 efectius van ser desplegats a la ciutat.

El governador va explicar que la missió de la Guàrdia serà «salvaguardar les infraestructures de qualsevol tipus de saqueig i vandalisme, així com protegir els bombers que estan fent tasques d'extinció d'incendis», tal com va recollir la cadena NBC News.