Un informe elaborat pel Govern de la Generalitat conclou que l'exconseller d'Acció Exterior Alfred Bosch estava al cas del presumpte cas d'assetjament sexual comès per qui era aleshores el seu cap de gabinet, Carles Garcias, però no va activar el protocol existent per «protegir les víctimes» d'aquests abusos.

Aquesta és la informació recollida en les conclusions de la investigació, pilotada per la conselleria de Polítiques Digitals i Administració Pública i que va avançar ahir el diari Ara (que va ser el mitjà de comunicació que va destapar el cas que va provocar la dimissió de l'exconseller d'Afers Exteriors).

«En les pròximes setmanes es decidirà si s'incoa o no un expedient sancionador» a l'exconseller, va explicar en roda de premsa la portaveu del Govern, Meritxell Budó.

La portaveu del Govern va fer aquestes declaracions després que el conseller responsable d'Administració Pública de la Generalitat, Jordi Puigneró (JxCat), donés compte en la reunió de l'Executiu català de l'esmentat informe, elaborat per la Inspecció General de Serveis de personal de la Generalitat.

Bosch va negar-ho

L'informe del Govern es va encar-regar el dia 9 de març passat, quan va sortir a la llum l'esmentat cas d'assetjament sexual, amb l'objectiu de dirimir si la conselleria havia actuat de manera diligent en aquest cas.

Al seu dia, Bosch (ERC) va negar en seu parlamentària que hi hagués constància que el seu excap de gabinet podria haver estat assetjant altres treballadores del departament quan el va destituir pocs mesos abans que es fes públic el cas.

Segons va dir, el va fulminar pel «tracte dur» que dispensava a altres treballadors.

No obstant això, l'informe de la inspecció afirma que tant l'exconseller republicà com l'exsecretària general d'Exteriors Mercè Salvat tenien «coneixement dels fets» i «van ometre el deure» d'activar el protocol «per a la protecció efectiva de les presumptes víctimes».

Això, continua el text, «suposaria una vulneració dels principis ètics i les regles de conducta dels alts càrrecs» aprovades per la Generalitat.

Indicis

La investigació encarregada per l'Executiu català també va observar que, encara que no es va activar el protocol oficial, sí que es va abordar de manera «informal», de la qual cosa s'infereix que sí que hi havia indicis del presumpte cas d'assetjament.

Concretament, l'informe detalla que «s'ha manifestat que el senyor Lluís Juncà, alt càrrec del departament del vicepresident Pere Aragonès -també d'ERC- va dur a terme actuacions d'investigació informals al marge del protocol vigent aprovat pel Govern».

Amb tot, seran els serveis jurídics competents de la Generalitat els que decidiran si s'incoa un expedient sancionador contra Bosch i Salvat per no haver actuat diligentment.