Els ministres d'Exteriors de la UE van abordar ahir, dijous, en una trobada informal a Berlín un paquet de mesures destinades a revitalitzar la relació amb Turquia, amb la mirada fixada a rebaixar la tensió a la Mediterrània oriental, on Ankara manté les seves prospeccions petrolíferes en aigües que reclamen Grècia i Xipre, i sense excloure imposar sancions.

La diplomàcia comunitària defensa que s'estudiïn «més opcions que sancions» i insisteix a iniciar un diàleg amb Turquia, cosa que veuen amb recel els països veïns com Grècia i Xipre, més afectats per l'actitud assertiva turca. En tot cas, a Brussel·les sostenen que la precondició per iniciar les converses és que Ankara posi fi a les activitats prospectives i s'obri a canalitzar el conflicte en unes negociacions.

Relació «complexa»

A la capital europea subratllen que la relació del continent amb Turquia és complexa i no es pot observar només des del prisma del conflicte marítim, sinó que ha de ser estudiada en el seu conjunt. Ankara és un soci de primer ordre de la UE en qüestió migratòria i juga un paper rellevant a l'escenari de Síria i manté gran influència a Líbia.

L'alt representant de la UE per a Política Exterior, Josep Borrell, va avisar ahir, abans de la reunió, que la UE no adoptarà encara mesures contra Turquia per les seves prospeccions a la Mediterrània, davant la pressió de Grècia i Xipre, que exigeixen que la solidaritat de la UE «ha de ser real».