Com a mínim sis persones han mort a l'estat nord-americà de Louisiana a causa del pas de l'huracà Laura, que finalment ha quedat degradat a la categoria de depressió tropical després d'anar perdent força progressivament des que va tocar terra a la part continental d'Estats Units dijous a la matinada.

Laura va tocar terra com un huracà de categoria quatre -en una escala de cinc-, amb vents màxims sostinguts de 240 quilòmetres. No obstant això, els pronòstics del Centre Nacional d'Huracans (CNH) s'han complert i el cicló ja bufava ahir divendres amb vents de 55 quilòmetres per hora al seu pas per Arkansas.

Les autoritats de Louisiana intenten ara fer balanç d'uns grans estralls que inclouen danys en habitatges i talls en el subministrament elèctric que haurien deixat sense llum centenars de milers de persones. El governador, John Bel Edwards, va afirmar que els efectes no havien estat tan «catastròfics» com s'havia predit, però que, tot i això, hi ha «una gran quantitat de danys».

Mig milió de persones evacuades

Per evitar efectes més greus, les autoritats de Louisiana i Texas van ordenar l'evacuació de més de mig milió de persones, ja que, segons la CNH, hauria estat «impossible sobreviure» amb les previsions fetes de la potència de la tempesta.

Tot i això, les autoritats locals de la zona costanera van ser crítiques amb aquesta evacuació, ja que van considerar que s'hauria d'haver evacuat encara més persones.

El Departament de Sanitat de l'estat de Louisiana ha confirmat sis morts, tres en dues localitats, precisament, costaneres, i la meitat restant a la zona nord. Quatre d'aquestes morts -entre les quals es troba un menor de 14 anys- van ser degudes a la caiguda d'arbres a causa del fort vent, segons la cadena NBC News.

Texas, que també estava amenaçada pel Laura, ha «esquivat la bala», en paraules del seu governador, Gregg Abbott. El president dels Estats Units, Donald Trump, va anunciar que la setmana que ve visitarà tant Louisiana com Texas en senyal de suport, acte que ha estat ben rebut per les autoritats d'ambdós estats.

Petroli

El preu del petroli es va mantenir constant durant el pas de l'huracà Laura per Louisiana i Texas. El tifó no ha provocat danys importants a la infraestructura energètica de la regió.

Tot i que va provocar talls que van afectar centenars de milers de persones i va malmetre plantes que produeixen productes químics i gas natural liquat, els ports del sud-est de Texas i altres instal·lacions, incloent-hi la refineria més gran dels Estats Units, la producció s'hi va poder mantenir.

La producció al golf de Mèxic dels Estats Units i gairebé 3 milions de barrils al dia de capacitat de refinació havien estat tancats abans de la tempesta, la qual cosa va provocar un augment del preu de la gasolina i el petroli a la setmana anterior.

El cru també es va veure reforçat per les dades, que mostren una cinquena disminució setmanal consecutiva de les borses nord-americanes.

Amb el pas de Laura, l'atenció dels inversors torna a fixar-se en el coronavirus i al ritme de recuperació de la demanda d'energia global. Aproximadament la meitat de la flota de camions de l'Índia continua al ralentí, cosa que provoca una perspectiva desoladora del consum de gasoil allà, mentre que les vendes de gasolina i gasoil al Regne Unit continuen aproximadament un 11% per sota dels nivells previs al tancament.

Finalment, a la Xina només es preveu un petit augment de la demanda d'energia dels projectes d'infraestructura i els esforços de recuperació posterior a les inundacions.