Espanya autoritza el primer assaig clínic d'una vacuna contra la covid-19. Ho va anunciar el ministre de Sanitat, Salvador Illa, després del vistiplau de l'Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris. És la injecció experimental dissenyada per Johnson & Johnson, que just ara comença la fase dos d'assajos clínics a Espanya, Alemanya i Bèlgica.

La vacuna aterra a tres hospitals espanyols, des d'on es coordinaran les proves en 190 voluntaris. Els hospitals madrilenys de La Paz i La Princesa i l'Hospital Universitari Marqués de Valdecilla, de Santander, començaran des d'ara mateix a reclutar pacients per a aquest assaig. Es busquen persones sanes d'entre 18 i 55 anys, així com més grans de 65 anys. Els primers resultats de les proves trigaran mesos a arribar.

«Quan s'arriba a la fase dos d'un assaig clínic vol dir que ja venim d'un estudi en animals en què s'ha demostrat que la vacuna no produeix toxicitat ni reaccions adverses», va destacar Illa durant l'anunci. Les primeres proves de la vacuna, fetes als Estats Units, mostren bons resultats. «L'objectiu d'aquestes fases és calibrar les dosis necessàries per generar la immunitat», va recordar Illa.

La vacuna de Johnson & Johnson és la primera que es testarà a Espanya. Però, segons Illa, estan «en contacte amb múltiples investigadors i empreses perquè, en cas que sigui possible, es facin altres assajos clínics a Espanya». El ministre va recordar que la carrera per trobar una vacuna segura i eficaç contra la covid-19 suposa «un esforç sense precedents».

La vacuna fabricada des de la filial farmacèutica Janssen neix en laboratoris nord-americans i belgues. Allà es va dissenyar la fórmula de la injecció, que consisteix a utilitzar un virus diferent, i inserir-li parts de la proteïna del SARS-CoV-2 per generar així una resposta immune contra el virus. Aquesta mateixa estratègia ja ha funcionat altres vegades, com en una de les vacunes dissenyades per fer front al virus de l'ebola.

La injecció es va estudiar primer en 20 micos. I va mostrar que, efectivament, era capaç de protegir els animals contra el virus. Poc després, la vacuna experimental va començar a provar-se en humans. En la primera fase dels assajos clínics, es va testar en 1.045 adults sans dels Estats Units i Bèlgica. En la fase dos s'analitzarà la reacció de 550 voluntaris més, entre els quals hi haurà els 190 pacients espanyols. I, finalment, a partir del setembre, es preveu llançar l'última fase de l'assaig clínic.