La direcció de Podem va defensar ahir la necessitat de traslladar al Parlament espanyol la situació de la monarquia després dels últims «escàndols» que han envoltat el rei emèrit i va insistir que cal dotar la societat d'un «horitzó de republicanisme», que generi «esperança».

Així ho va apuntar en roda de premsa el portaveu de Podem, Rafa Mayoral, que va afegir que la crisi institucional que travessa la monarquia exigeix afrontar el «debat latent» sobre la prefectura de l'Estat.

I és que en aquest context Mayoral va subratllar que el republicanisme desplega valors com la «fraternitat» i la «sororitat» davant d'altres sortides «reaccionàries» davant la crisi plantejades per altres forces polítiques, sustentades en el «darwinisme social» i en la «lluita contra els pobres ».

El també secretari de Relació amb la Societat Civil i Moviments Socials de Podem va recalcar que no pot concretar de moment les iniciatives que estudia la seva formació respecte a la monarquia però aniran en el camí de la «transparència» i d'analitzar la institució.

En aquest sentit, Mayoral va assegurar que s'ha d'avaluar una institució amb 42 anys de vida i que té a més un «reflex constitucional», atès que algunes coses «no han funcionat bé».

«Ha funcionat bé que la direcció de l'Estat sigui hereditària i no per elecció? Ha funcionat que el cap de l'Estat no sigui responsable dels seus actes? Nosaltres en tenim dubtes, i és un debat social que s'està produint en aquests moments», va sentenciar Mayoral.

Per tant, amb vista a la transparència i la responsabilitat de la prefectura de l'Estat, el debat «latent» sobre la monarquia s'ha de fer al parlament. Així, Podem farà tot el possible perquè es faci realitat.

Canvis simbòlics

El ple de l'Ajuntament de Cadis va aprovar ahir el canvi de nom de l'avinguda Juan Carlos I amb els vots a favor d'Adelante Cádiz i l'abstenció del PSOE, i tot i que la resta de l'oposició, PP, Cs i el regidor no adscrit Domingo Villero, van votar-hi en contra.

L'abstenció del grup socialista va ser clau perquè la proposta de l'equip de govern municipal pogués tirar endavant, ja que si hi hagués votat en contra, els vots d'Adelante Cádiz no haurien estat suficients per portar a terme aquesta iniciativa.

Així, després de l'aprovació en el ple, l'avinguda de Juan Carlos I passarà a dir-se avinguda de la Sanitat Pública en honor de tots els sanitaris i la tasca que estan realitzant durant la crisi sanitària provocada per la covid-19.