La limitació de reunions a un màxim de 10 persones en els àmbits públic i privat per frenar els contagis de coronavirus va entrar en vigor ahir, dissabte. A Berga, bars i restaurants van aixecar ahir la persiana amb resignació davant d'aquesta mesura que per a alguns és necessària i per a altres totalment incongruent i incomprensible.

Responsables del restaurant Cal Travé, a Berga, diuen que volen complir escrupolosament les mesures de seguretat i higienicosanitàries. «El primer és la salut. Si n'hi ha cap cas, s'ha de detectar el màxim de ràpid possible. És millor pocs i bé, que no tenir el negoci tancat», afirma el propietari, Marc Travé. Des d'ahir fan firmar als clients la declaració responsable que el gremi recomana omplir en els grups més grans, per tenir controlats els contactes en cas que es detecti un contagi. Creu que la gent «és bastant conscient que no pot anar a menjar amb grups grans», per la qual cosa han notat una baixada de les reserves de grups.

En la mateixa línia el propietari del restaurant El Forn Intramuralla, Pere Gendrau, també a Berga, explica que «té sentit controlar les dimensions de les colles, ja que les més grans són més difícils i tendeixen a relaxar-se», per bé que cal que s'acompanyin d'altres mesures: «No tenen sentit si hi pot haver botellons, es pot no portar mascareta o tothom s'abraça i es petoneja». Considera que tot plegat suposa feina afegida perquè «cal vigilar coses a les quals no estàvem acostumats», però ho fan des de l'inici del desconfinament i així no els suposa un esforç extra.

En altres llocs de la mateixa ciutat, però, pensen que les mesures no tenen gaire sentit. Josep Muñoz, propietari de l'Oiko Bar i un dels responsables del Bar del Pepe, creu que la limitació de 10 persones és «una tonteria molt gran». «Separes els clients en 2 taules, però igualment estan junts i a fora se seguiran trobant», argumenta. Diu que «a la gent li costa d'entendre» i que haver de separar taules també els «toca els nassos» a ells: «Siguem més flexibles o acabarem bojos tots plegats».

Un altre crític és Jesús Yuste, del bar Tutxi: «Com per a la majoria de gent, totes les lleis que han sortit són absurdes». Afirma que la limitació «no té gaire sentit», ja que «vindrà la mateixa gent, però separats en taules si són més de 10, i quan surten a fumar també s'ajunten, o es troben en un altre lloc». El propietari creu que «s'inflen les notícies per ficar-nos la por, i també perquè hi ha gent una mica irresponsable». «El virus no és tan maligne com ens volen fer veure», afegeix

També al bar-restaurant Munich consideren que la mesura, «com tantes altres», no és «coherent», ja que tampoc no és tan important el nombre de clients per taula. La seva propietària, Anna Isabel Ramos Ruiz, diu que la gestió és complicada: «La gent beu i no vol estar amb restriccions al bar». Creu que és més importar controlar les aglomeracions al davant de locals com cal Negre o l'Oiko, més que habituals els divendres i dissabtes a la nit, que no pas les limitacions de clients.

Precisament, Martí Villegas, de Cal Negre, assegura que expliquen als clients que no poden seure grups de més de 10 persones, però destaca que és molt complicat fer omplir la declaració de responsabilitat. «Crec que la gent ho respectarà, però hem de veure com ho accepta el jovent», explica, considerant que el tarannà de després del confinament era diferent i ara ja «sembla que no passi res». «Ens fan treballar amb neguit, no treballo a gust», reconeix.