L'augment de positius per covid-19 detectats al Bages entre el 21 i el 28 d'agost -102 en total, un 60% més que en els set dies anteriors- situen el Bages en zona de risc de rebrot alt amb una taxa de 134,17. El llindar que separa el risc moderat del risc alt és el 100 i, si bé aquest límit es va superar lleument el 17 d'agost passat (amb un 101,31), cal retrocedir fins al 19 d'abril per trobar unes dades similars. A tot Catalunya, l'índex de risc de rebrot és actualment de 199,56.

El risc de rebrot ha anat pujant a la comarca de forma gradual el darrer mes, al mateix ritme que els contagis. Si entre el 7 i el 13 d'agost se'n van notificar 53; entre el 14 i el 20 van ser 64; i ara, a les darreres dades facilitades per la Generalitat a Dadescovid.cat, que van del 21 al 28, n'hi figuren 102. D'aquests, 45 corresponen a Manresa-on el risc de rebrot és de 156,29- i els 57 restants són dels altres municipis del Bages.

A tota la comarca també ha anat escalant el percentatge de PCR que han donat positiu: un 3,5% del 7 al 13 d'agost; un 4,08% del 14 al 20 d'agost; i un 5,54 % del 21 al 28 d'agost. Per contra, l'edat mitjana dels afectats ha anat baixant: si en el primer d'aquests tres períodes esmentats era de 42,98 anys, en el segon va ser de 39,06; i en el darrer, de 38,08.

La primera vegada que el Bages va entrar en zona de risc alt va ser el 16 de març, amb una taxa de 179,89. Feia tant sols dos dies que s'havia decretat l'estat d'alarma i la crisi epidemiològica anava a l'alça. I en només sis dies, el 22 de març, la comarca va més que triplicar la seva taxa de risc de rebrot i va assolir el seu rècord, 657,44. A partir d'aleshores, aquest barem va començar a descendir de forma lenta: el 28 d'abril, el Bages va abandonar la zona de risc alta per passar a la moderada (entre 30 i 100); el 6 de maig, va retrocedir fins al risc baix (de 0 a 30). En una situació de risc baix o moderat-baix s'hi va mantenir fins passat Sant Joan. A partir d'aleshores, la taxa del Bages ha anat oscil·lant dins de la franja alta del de risc moderat, fins que aquest cap de setmana ha entrat de nou a la zona de risc alt.

Investigadors de la UPC constaten eL creixement de casos a la Catalunya Central

La tendència a l'alça que marquen les xifres de Dadescovid.cat van secundades, també, pels anàlisis fets pels investigadors del BIOCOMSC, el grup de recerca de Biologia Computacional de la UPC, que han constatat aquest dilluns un creixement de casos aquest cap de setmana a Catalunya a causa d'un empitjorament fora de la ciutat de Barcelona i de la seva àrea metropolitana. Així, han atribuït aquest increment a les regions sanitàries de la Catalunya Central, Lleida, Girona i el Camp de Tarragona. En aquest sentit, veuen una certa homogeneïtzació a Catalunya. Al seu parer, les mesures de reducció de contactes i vida social són importants arreu del territori, perquè "només amb estudi de contactes i quarantenes no es podrà estabilitzar" la situació.

En concret, el grup subratlla que Lleida va estancar la seva millora fa setmanes, i ara empitjora una mica amb molts casos actius. Aquest estancament, continuen els investigadors, es combina amb un empitjorament molt clar de Girona i de la Catalunya Central, que entren cada cop més en zona vermella. Tot i així, aquestes dues regions encara tenen menys casos contagiosos per habitant que Barcelona i Lleida.

Pel que fa a Tarragona, han remarcat que no ha aconseguit estabilitzar la situació aquest cap de setmana, i això fa que pugin els casos. Té menys positius que Barcelona però més que Girona i la Catalunya Central.