L'expresident Carles Puigdemont ha comunicat a David Bonvehí que es dona de baixa del PDeCAT. Així ho ha anunciat el líder de Junts per Catalunya aquest dilluns en un missatge a les xarxes socials. El de l'expresident i ara eurodiputat és el nom més sonat d'una desbandada en la qual l'acompanyen altres referents del partit hereu de Convergència, entre els quals els presos de l'1-O Jordi Turull, Josep Rull i Quim Forn; la majoria d'associats del PDeCAT del grup parlamentari de JxCat; l'exconseller Lluís Puig; i els consellers Meritxell Budó, Miquel Buch, Jordi Puigneró i Damià Calvet. Del Bages, han estripat el carnet, de moment, Alexis Serra i David Saldoni.

El dia ha començat amb la notícia que el responsable del PDeCAT a les Terres de l'Ebre, Joan Pere Gómez, abandonava l'executiva del partit. La reunió de la direcció ha acabat a les 12 hores, i en la roda de premsa posterior, el portaveu del partit, Marc Solsona, ha assegurat que al partit no li constava pas que Puigdemont hagués informat Bonvehí que estripava el carnet. Però just en acabar l'atenció als mitjans, l'eurodiputat ha anunciat per Twitter que ja havia comunicat al president del PDeCAT que es donava de baixa.

Puigdemont ha assegurat que treballarà per mantenir una "relació cordial" amb la formació de Bonvehí. Tanmateix, el seu adéu consuma la ruptura entre JxCat i el PDeCAT, fet que apropa el partit de Bonvehí a presentar-se en solitari a les eleccions. El partit calcula en unes 800 les baixes de militants com a conseqüència de la pugna amb JxCat (un 7% del total).

Turull ha explicat per Twitter que ha donat a conèixer la seva decisió a Bonvehí. "Com diu Puigdemont, treballarem per mantenir una relació cordial entre les dues formacions. L'exconseller forma part de la direcció de JxCat com a vicepresident. Dirigent històric de CDC i un dels impulsors del PDeCAT, va ser portaveu de JxSí fins que l'aleshores president Puigdemont el va nomenar conseller de la Presidència i portaveu del Govern abans de l'1-O.

Fonts coneixedores de les negociacions entre JxCat i PDeCAT afirmen que Rull ha estat dels qui més ha intentat l'encaix entre les dues formacions, per evitar una ruptura ara ja insalvable. L'exconseller de Territori va assegurar a finals de juliol que faria "tot el possible" perquè "ningú" no hagués de trencat el carnet del PDeCAT per entrar a JxCat. Un mes després, però, ell mateix ho ha hagut de fer.

Qui manté tant el carnet com el seu silenci des de fa mesos és l'expresident de la Generalitat Artur Mas. Ara que el PDeCAT veu com s'ha precipitat la trencadissa de l'espai, i que tot apunta que s'haurà de presentar a les eleccions en solitari, caldrà veure quin paper juga l'expresident del partit. És significatiu que, per primera vegada, Mas i Puigdemont ja no formen part del mateix partit polític.

De moment, però, qui millor està situada per encapçalar una hipotètica candidatura és la consellera d'Empresa, Àngels Chacón, seguida de l'alcalde d'Igualada, Marc Castells.

S'ajorna al 25 de setembre la vista per la demanda del PDeCAT

La vista per la demanda judicial del PDeCAT sobre el canvi en la propietat de les sigles de JxCat de l'entorn de l'expresident de la Generalitat i líder del nou JxCat, Carles Puigdemont, s'ha ajornat al divendres 25 de setembre. Segons ha informat aquest dilluns el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), la vista al Jutjat de Primera Instància 3 de Barcelona s'ha suspès i s'ha fixat una altra data: el 25 de setembre a les 15.30 hores.

El PDeCAT va interposar una demanda judicial per un canvi en la propietat de les sigles de JxCat que es va oficialitzar el 10 de juliol en el registre de partits, i pel qual passaven de la direcció del PDeCAT a ser controlades directament per persones pròximes a Puigdemont. Previsiblement, en la vista s'abordarà la presa de mesures cautelars, com suspendre la possibilitat que Puigdemont faci servir les sigles i impulsi així definitivament el seu propi partit amb aquest nom.

Lluís Puig critica la deriva judicial del PDeCAT contra JxCat

L'exconseller de Cultura i actual president de la Mesa del congrés fundacional del nou JxCAT, Lluís Puig, ha criticat aquest dilluns la decisió de la direcció del PDeCAT de demandar judicialment JxCAT pel canvi a la propietat de les sigles del partit. Puig, que aquest diumenge es va donar de baixa del PDeCAT per aquest motiu, ha afirmat a 'El matí de Catalunya Ràdio' que la deriva judicial "era l'última cosa que podia esperar" de la direcció de la formació hereva de CDC.

Puig ha explicat que la seva baixa del PDeCAT -juntament amb desenes de càrrecs municipals de la formació- és fruit de la presa de decisions unilaterals per part de la direcció i de la decisió de presentar una demanda als tribunals contra el nou partit de l'expresident Carles Puigdemont per les sigles de la formació.

"Vaig esclatar. No sé quin tribunal volen que resolgui aquest tema, si el que porta 10 mesos empresonant Dani Gallardo, o el que suspèn el president de la Generalitat, o el que posa 100 anys de presó i a nosaltres a l'exili, o el que demà passat posarà centenars de persones a declarar pel tall a La Jonquera".

Puig ha afirmat que se sent "decebut" per la deriva del PDeCAT, però hi veu una "oportunitat perquè es clarifiquin les coses". Ha advertit que encara hi ha càrrecs al PDeCAT que "estan esperant que en algun moment" la direcció "els consulti", tot recordant que al juliol s'havia de celebrar una assemblea que no ha tingut lloc.

L'exconseller ha recordat que l'expresident de la Generalitat Carles Puigdemont no ha fet cap declaració ni actuació en contra del PDeCAT. Ara, ha afirmat, "hem de clarificar" qui són els que "volem anar junts seguint reballant per la independència i fent efectiu el mandat de l'1-O" i "els que diuen que cal tancar aquest expedient i tornar a un espai autonomista".