El candidat demòcrata a la Casa Blanca, Joe Biden, va condemnar diumenge la mort d'un simpatitzant de la ultradreta nord-americana durant els últims aldarulls a Portland, en el marc de les protestes per la violència racial, i va acusar el president, Donald Trump, d'«encendre les flames de l'odi» amb fins electoralistes.

«Condemno la violència de tota mena per part de qualsevol, ja sigui d'esquerra o de dreta», va manifestar Biden a través d'un comunicat, en el qual també va qualificar d'«inacceptables» els episodis de violència que es van viure als carrers de Portland, a Oregon, durant el cap de setmana.

Un home vinculat a un grup d'extrema dreta anomenat Patriot Prayer va resultar mort d'un tret dissabte a la nit durant els enfrontaments que es van registrar entre alguns partidaris del president Trump i manifestants del moviment Black Lives Matter.

«Desafio Donald Trump a fer el mateix. No importa si troba detestables les opinions polítiques dels seus oponents, aquesta pèrdua de vides és una tragèdia», va dir Biden.

Biden també va acusar Trump d'«utilitzar la política de la por per atiar els seus partidaris», ja que «pot pensar que la guerra» als car-rers «és bona per a les seves possibilitats de reelecció». «La temperatura al país és més alta, les tensions són més fortes, les divisions són més profundes», va subratllar. «Està fomentant de manera imprudent la violència. Pot creure que tuitejar sobre la llei i l'ordre el fa fort, però (...) demostra que és feble», va insistir Biden, amb relació als darrers missatges de Trump a les xarxes socials. Un d'ells és el que fa referència a l'alcalde demòcrata de Portland, Ted Wheeler, a qui Trump va qualificar de «boig d'esquerra» i «estúpid», i el va acusar de «no fer res», malgrat «presenciar una gran mort i la destrucció de la ciutat».

La víctima anava amb diverses desenes de persones del grup Patriot Prayer a les protestes que s'estaven fent per l'últim episodi de violència racial succeït als Estats Units i que té el jove Jacob Blake hospitalitzat després de rebre per part de la policia 7 trets a l'esquena, i dues persones mortes a mans d'un supremacista blanc de 17 anys que va disparar en una manifestació prèvia.

La mort de George Floyd, després de passar gairebé nou minuts amb el coll pressionat pel genoll de l'agent de policia Derek Chauvin, el 25 de maig passat, va desencadenar protestes i disturbis a les principals ciutats dels Estats Units.