El president del Govern espa-nyol, Pedro Sánchez, va assegurar ahir en una entrevista a la Cadena Ser que segueix «confiant en ERC» per a les negociacions sobre l'aprovació dels pressupostos generals de l'estat (PGE), i va apuntar que el seu Govern no vetarà cap formació en els contactes.

Sánchez va afirmar que està «disposat» a reunir la mesa de diàleg sobre la situació política a Catalunya el mes de setembre, «quan vulgui el govern de Catalunya». Després de les diferències entre els socis de govern per les aliances per aprovar aquests comptes -que Podem preferiria acordar amb ERC, i no amb Cs- Sánchez va afirmar que la proposta que arribarà a les negociacions es pactarà primer entre els socis de coalició.

El president espanyol va recordar que encara estan vigents els pressupostos del PP del 2018, que no recullen els instruments necessaris per afrontar les emergències socials ni per vehicular els 140.000 milions d'euros que venen d'Europa.

Aquest fet, va dir, fa «urgent» aprovar uns nous comptes, i els pressupostos que elaborarà el Govern espanyol «reafirmaran molts dels compromisos incorporats a l'acord de govern entre el PSOE i Podem, com la transformació ecològica i digital, la cohesió territorial i l'agenda feminista».

Segons Sánchez, aquests hauran de ser una pressupostos «de país» que «mirin més enllà de la majoria del govern». El PSOE i Podem, va afirmar, «som conscients que hem d'aprovar uns pressupostos que han de ser progressistes i no poden ser excloents» i per tant «no podem excloure cap grup polític de la negociació dels comptes».

La proposta que el Govern espanyol portarà a les negociacions serà en primer lloc la pactada entre el PSOE i Podem, però després es podrà modificar a partir d'aquests acords amb altres formacions com -va dir- el PNB. També amb altes forces, perquè «no és moment de vetos, és moment d'unitat», va afirmar.

Pel que fa al PP, va insistir que cal «canviar el clima polític». «Els actors polítics no podem actuar amb vells clixés previs a la pandèmia», va dir, i «no estic demanant que es renunciï a les conviccions sinó que es compassin a les prioritats». Sánchez va insistir que cal renovar el CGPJ.

Per la seva banda, el líder del PP, Pablo Casado, va avançar que avui assistirà a la reunió amb Sánchez, a «escoltar» les seves propostes sobre els pressupostos, però va advertir que no negociarà els comptes del Govern espanyol si Sánchez no trenca amb Podem. En una entrevista a Antena 3, Casado també va reaccionar a l'acte del president espanyol amb els empresaris, on va demanar «unitat». «A mi no em pressiona ningú, només els espanyols», va dir Casado.

Finalment, la ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, va explicar que Podem designarà un representant que estarà físicament present a les negociacions del Govern espanyol amb la resta de formacions pels pressupostos, que liderarà ella mateixa. Segons va explicar, previsiblement serà la mà dreta de Pablo Iglesias, el secretari d'estat de Drets Socials, Nacho Álvarez. Els comptes, va dir Montero, «són els pressupostos del Govern, i per tant les dues forces polítiques del Govern s'hi han de sentir còmodes».