Nova garrotada per a la família Franco. El Jutjat de Primera Instrucció número 1 de la Corunya ha dictaminat que els hereus de Francisco Franco han de retornar el Pazo de Meirás a l'Estat. No obstant això, la sentència pot ser recorreguda, per la qual cosa es preveu una llarga batalla judicial entre l'Administració Pública i els germans Martínez Bordiu-Franco. A més, el Tribunal Superior de Justícia de Galícia notifica també que la família no té dret a una indemnització per les despeses de manteniment de la propietat, que han al·legat per a sol·licitar una compensació econòmica per aquests.

El Jutjat d'Instrucció número 1 declara nul·la la donació del Pazo de Meirás al dictador per part de l'Estat l'any 1938. I és que en els documents que reflecteixen aquesta donació es deixa clar que la Finca és un regal que es va fer a la Prefectura de l'Estat i no a Franco de manera personal, per la qual cosa aquest defecte de forma anul·la aquest «regal» que la família sosté que es va fer al cabdill però no va ser sinó una donació a l'Estat.

A més, el Tribunal assegura que el document de compravenda amb la qual el cabdill va inscriure en el registre de la propietat la seva residència d'estiu l'any 1941 va ser «una simulació», per la qual cosa ha d'anul·lar-se, en tractar-se d'una «ficció realitzada només per a posar el bé al seu nom, sense mediar cap preu».

La sentència, de 400 pàgines, no és ferma i cap recurs d'apel·lació davant l'Audiència Provincial. Precisament, l'advocat dels hereus del dictador, José Utrera Molina, es troba en aquests moments estudiant-la per a veure quines vies legals té la família Franco per a conservar el Pazo de Meirás.

Així que, a pesar que la fallada judicial és clar i obliga els Franco a retornar la propietat al seu legítim propietari, que és l'Estat, s'aveïna una interminable batalla en els tribunals. Francis Franco, Carmen, Mariola, Merry, Cristobal i Jaime Martínez Bordiu, hereus del dictador, no estan disposats a renunciar a una de les seves propietats més emblemàtiques sense presentar resistència. Tot apunta que aquesta batalla acabarà en el Tribunal Suprem.

Recurs

La família Franco va anunciar ahir recorrerà la sentència que va fer pública ahir el Jutjat de Primera Instància 1 de la Corunya que ordena la devolució del Pazo de Meirás a l'Estat, el qual declara propietari de l'immoble.

Segons el seu advocat, Luis Felipe Utrera, la resolució conté errors i evita rebatre els arguments fonamentals que esgrimeix la família del dictador per retenir la finca. No obstant això, entén que els Franco no han d'abandonar l'immoble fins que hi hagi una resolució judicial ferma.

En declaracions a Europa Press, el lletrat va assenyalar la seva intenció de recórrer malgrat que encara ha d'estudiar amb detall la resolució, que té 400 pàgines, i que a més d'ordenar la devolució del Pazo dictamina que els Franco no han de ser indemnitzats per les despeses del manteniment de la propietat.

«Des del punt de vista jurídic, no puc estar-hi més en desacord amb la sentència, que a falta d'una lectura en profunditat sembla que evita rebatre els arguments fonamentals de la contestació a la demanda», segons l'advocat. A parer seu, la resolució és «tècnicament deficient».

Utrera també va criticar que la resolució doni per provats tots els fets que recull un llibre sobre el Pazo de Meirás que van escriure dos militants del Bloc Nacionalista Gallec que van declarar obertament el seu antifranquisme. «Evidentment recorrerem i evidentment confiem que les instàncies superiors resolguin en dret», va afegir. El lletrat va afirmar que s'ha sentit «decebut» perquè confiava en una sentència jurídicament acceptable «però no ha estat així», va manifestar, i va afegir que la família no s'esperava aquesta resposta de la justícia.