En cas d'una ocupació il·legítima d'un habitatge, si en les primeres 48 hores l'ocupant no acredita la titularitat que li permeti habitar l'immoble i el propietari sí, la desocupació ha de ser immediata, facilitada per l'adopció d'una mesura cautelar urgent per part d'un jutge.

Així ho proposa la Comissió de Normativa de el Col·legi d'Advocats de Barcelona (ICAB), a iniciativa dels seus companys de Mataró, una de les ciutats, juntament amb la capital catalana, més afectades pel fenomen de la usurpació de cases.

Els lletrats han elaborat una proposta de modificació legislativa amb la intenció de «frenar, disminuir o donar solució» al fenomen de l'ocupació il·legítima d'habitatges, que qualifiquen de «problemàtica creixent» a Catalunya pel cas d'usurpacions de pisos d'ús habitual. El centre de la proposta és la modificació dels articles 134 i 544 de la Llei d'enjudiciament criminal. El primer fa referència a l'inici d'un procés penal i el segon és el que facilita al poder judicial l'adopció de mesures contra el reu abans de la sentència per protegir la víctima.

El canvi legal permetria l'activació de mesures de desallotjament a l'inici del procés penal, perquè l'amo no hagi d'esperar a la fi del procés judicial per recuperar el seu habitatge.