Salut farà cribratges «sistemàtics» i prolongats en el temps als treballadors de les residències de gent gran a partir de la setmana vinent. Així ho va anunciar, ahir, el secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, que va dir que si el virus circula a la comunitat és «lògic» que entri a les residències a través del personal. Per això, se sol·licitarà un cribratge que funcionarà com ja es va fer els mesos d'abril i maig. Les proves es faran cada dues o tres setmanes.

Tant Argimon com el coordinador de la unitat covid, Jacobo Mendioroz, van fer una crida a rebaixar la interacció social en general i van apuntar que la seguretat d'una residència o una escola depèn dels casos que hi ha a la comunitat. «És importantíssim que cada trobada que fem pensem si és estrictament necessària o no», va apuntar Argimon, que va destacar que cal ser «capaços» de fer baixar la corba, ara estable, i que vagi «en descens».

La importància de la quarantena

El secretari de Salut Pública va destacar que, tot i que s'han fet 106.000 proves PCR en la darrera setmana i més de 46.000 proves PCR des de l'inici dels cribratges massius, és important que es faci un aïllament correcte. «Ho repetim, hi insistim i no ens en cansarem: quan fem una PCR, sigui positiu o negatiu, s'han de fer els 14 dies de quarantena».

La investigadora de la UPC Clara Prats va assegurar que, a grans trets, l'impacte dels cribratges massius en municipis atura la pujada de positius «en la majoria de casos», si bé en altres s'estabilitza i en alguns hi ha una tendència a la baixa, com a Reus o Terrassa. «Tallem la pujada però mantenir la tendència a la baixa en el temps no depèn del cribratge sinó de tot el que ve després», va recalcar en relació amb el seguiment de les quarantenes.

Salut també associa la baixada dels casos al cap d'uns dies per l'efecte de «conscienciació», que pot tenir en la població el sol fet de fer al municipi proves massives i apunta a altres factors com poden ser les mesures restrictives aplicades en cada cas.

Malgrat tot, el departament defensa l'estratègia perquè fa aflorar casos positius asimptomàtics que, d'altra manera, potser passarien desapercebuts. La incidència d'asimptomàtics als cribratges fets fins ara és del 2,2%.

Segons Argimon, la conselleria avalua en aquests moments la possibilitat de fer cribratges a diferents punts arreu de Catalunya.

App Radar Covid

Preguntat per la implementació de l'app Radar Covid, Argimon va dir que estan treballant en una integració que permeti «pràcticament» la programació d'una possible visita més que no pas enviar un missatge genèric que redirigeixi l'usuari a trucar al 061. Va apuntar que es farà una prova pilot i s'intentarà que es descarregui l'aplicació «el màxim de gent».

Vacunació de la grip

Sobre l'avançament de l'inici de la campanya de vacunació de la grip pactat a tot l'Estat, Salut preveu iniciar la campanya a Catalunya entre el 15 i el 19 d'octubre.