El Kremlin es va negar ahir a respondre Berlín pel presumpte enverinament amb l'agent tòxic Novitxok del líder opositor Aleksei Navalni, mentre Rússia va denunciar una conspiració occidental per agreujar l'aïllament internacional del país. «Jo tindria cura a l'hora de parlar d'acusacions contra l'Estat rus. Sigui com sigui, no hi ha certeses i no hi ha motiu per acusar Rússia», va assenyalar Dmitri Peskov, portaveu presidencial.

Moscou va intentar treure importància de les acusacions de Berlín i es va negar a respondre pel «crim», com li va exigir dimecres la cancellera alemanya, Angela Merkel, fins que els metges alemanys no lliurin a la part russa totes les dades de les anàlisis toxicològiques. «Els nostres òrgans d'investigació efectuen les corresponents indagacions.

Aquestes accions es veurien beneficiades per la informació de la part alemanya. Per ara, no hem rebut cap informació. Esperem que això passi en breu», va asse-nyalar.

Al mal temps, bona cara. Aquesta sembla l'estratègia escollida pel Kremlin davant d'una possible resposta en forma de sancions, que agreujaria encara més l'ostracisme de Rússia, ja en dificultats pel seu suport a l'autoritari president bielorús, Aleksandr Lukaixenko. «No veiem motiu per a la imposició d'alguna mena de sancions. Nosaltres mai hem acceptat el llenguatge de les sancions», va insistir Peskov.

Mentrestant, falcons com el president de la Duma i el cap del servei d'espionatge exterior van denunciar una conspiració dels països occidentals per denigrar el Kremlin.

Per part seva, la Unió Europea va insistir en la seva petició que Rússia abordi una investigació independent i «creïble» sobre l'atac al líder opositor Alexei Navalni. El portaveu del Servei d'Acció Exterior, Peter Stano, va exigir a Rússia que es comprometi amb una investigació completa del cas, tot i que va admetre que l'historial de Rússia no és satisfactori i fa aixecar sospites.