El president de la Generalitat, Quim Torra, va rellevar ahir tres consellers de JxCat -Miquel Buch, Àngels Chacón i Mariàngela Vilallonga-, i va incorporar-hi Miquel Sàmper (Interior), Ramon Tremosa (Empresa i Coneixement) i Àngels Ponsa (Cultura) per a la recta final de la legislatura. La crisi de govern, confirmada en un comunicat de la Generalitat, arriba després de la fractura entre JxCat i el PDeCAT -partit al qual pertany encara la igualadina Chacón- i a les portes que aquest mes se celebri una vista al Tribunal Suprem que pot ser decisiva per a la possible inhabilitació de Torra.

El relleu de Chacón va ser interpretat ahir en diferents sectors independentistes com un intent de bloquejar la projecció de la igualadina, que sona com a candidata a presidir la Generalitat pel PDeCAT, en plena pugna amb el nou JxCAT de Carles Puigdemont i Quim Torra. A més, el canvi a l'Executiu sembla allunyar l'horitzó electoral.

Ahir al matí, Torra es va reunir amb els consellers rellevats per comunicar la seva decisió, segons van explicar a Efe fonts coneixedores dels contactes. Torra va signar ahir mateix el decret de nomenament de Sàmper i Tremosa, que van prendre possessió del càrrec ahir mateix a la tarda en un acte molt breu al Palau de la Generalitat, amb poc públic per les restriccions de la pandèmia i sense esmentar la Constitució. Dimarts vinent signarà el decret de nomenament de Ponsa, que prendrà possessió després de la reunió del Govern.

En la presa de possessió de Sàmper i Tremosa, Torra va indicar que la remodelació de la Generalitat respon a la necessitat de «reforçar» departaments clau per a la gestió de la pandèmia: «Això no va de noms ni d'individualitats».

Fonts de la Generalitat van explicar que aquests canvis es gestaven des de feia dies i es van acabar de concretar ahir. De fet, el relleu de Buch com a conseller d'Interior ja havia estat a sobre la taula arran dels xocs entre manifestants independentistes i Mossos d'Esquadra després de la sentència del procés, el mes d'octubre passat. Finalment, Buch es va mantenir en el càrrec, malgrat la seva tensa relació amb Torra i un sector de JxCat, que reclamava la seva substitució.

Pel que fa a Chacón, el seu relleu se circumscriu a la fractura entre JxCat, el nou partit impulsat per l'expresident Carles Puigdemont, i el PDeCAT, formació en la qual encara milita la fins ara consellera d'Empresa i Coneixement. Chacón, que es perfila com la candidata del PDeCAT a la Generalitat si la formació demòcrata decideix presentar llista pròpia a les pròximes eleccions catalanes, serà substituïda per Ramon Tremosa, exeurodiputat de CiU i que va formar part de la candidatura de JxCat al Congrés el 2019.

Chacón: una sortida «abrupta»

Àngels Chacón, ben valorada en sectors empresarials, va afirmar ahir que és «dolorós» que el final de la seva etapa al capdavant de la conselleria s'hagi produït «d'una manera tan abrupta i en un moment en què el final de la legislatura es veu tan a prop». En una carta publicada al seu compte de Twitter, Chacón va afirmar que la seva destitució com a consellera «no és el comiat» que li hauria agradat mantenir «amb aquesta gran família», en al·lusió al departament d'Empresa, però que «a aquestes hores tots sou conscients de les circumstàncies que han portat el president a prendre aquesta decisió».

Chacón va afirmar que «tard o d'hora quedarà la feina feta fins ara»: «Crec que en aquests dos anys hem pogut demostrar que fer empresa és fer país, i d'apostar pel coneixement és la millor garantia per assegurar un futur de progrés i benestar per a Catalunya». «Vull demanar-vos a tots que, més enllà de les circumstàncies actuals, continueu treballant amb el mateix talent i compromís per culminar tot el que tenim en marxa. És aquest, la feina feta, el segell que deixarem en aquest país com a servidors públics», va dir l'exconsellera.

ERC no preveu canvis

ERCLa remodelació del Govern no va afectar ERC, però Quim Torra va oferir ahir al vicepresident de la Generalitat, Pere Aragonès, rellevar també els consellers republicans que consideri oportú, ara o els propers dies. Així ho van assegurar a Efe fonts pròximes al president català.

En la conversa, Torra va convidar Aragonès a assenyalar quins departaments en mans republicanes també necessitarien un canvi, a la qual cosa el vicepresident de la Generalitat va respondre que no té pensat substituir cap dels consellers d'ERC.

Torra, segons les fonts consultades, li va comentar que, si s'hi repensa, es poden fer més canvis els propers dies o la setmana que ve, per encarar l'inici de curs polític amb un Govern renovat.

Com que es tracta d'un govern de coalició, de JxCat i ERC, Torra va evitar forçar destitucions que afectin els republicans, tot i que ell mateix ha estat crític en determinats moments amb la gestió de la covid- 19 que feien els titulars de Salut, Alba Vergés, i Treball, Afers Socials i Família, Chakir El Homrani. Així, i com que no volia obrir una crisi forçant el relleu de consellers d'ERC, va pressionar abans de l'estiu per situar Josep Maria Argimon com a secretari de Salut Pública, a la banda de Vergés.

Fonts de Palau asseguren que la pretensió de Torra amb la remodelació és «reforçar» el Govern i preparar-lo per a uns pròxims mesos que poden ser especialment complicats si la pandèmia es torna a descontrolar, i amenaçar el sistema sanitari i agreujar la situació econòmica.