El president de la Generalitat, Quim Torra, ha justificat la remodelació de l'executiu per "enfortir el Govern i injectar energies renovades" per encarar la tardor. En l'acte de possessió de Miquel Sàmper i Ramon Tremosa com a consellers d'Interior i d'Empresa, respectivament, Torra ha recordat que "el país brega contra la pandèmia des de març" i que s'afronta ara una tardor "que caldrà superar des de la responasbilitat col·lectiva i des de la tenacitat de les institucions a l'hora d'encertar les millors decisions possibles". El cap de l'executiu ha negat moure's per cap altre motiu que no sigui "reforçar" aquests Departaments, amb un paper "decisiu" per abordar la crisi del coronavirus. Àngels Ponsa, que serà la nova consellera de Cultura en substitució de Mariàngela Vilallonga, prendrà possessió del seu càrrec dimarts vinent.

La sorpresa ha saltat a primera hora del matí, quan s'ha sabut que el president de la Generalitat volia cessar els consellers d'Interior, de Cultura i d'Empresa i Coneixement, un canvi que ha estat confirmat a les 12 del migdia i que s'interpreta com una voluntat d'allargar el govern actual més enllà de la tardor, quan s'havia especulat que hi podria haver eleccions al Parlament.

Algunes de les substitucions, com la del conseller Buch, molt qüestionat per la seva feina al davant dels Mossos d'Esquadra, respondrien a la petició que li va fer el mateix titular del departament, i d'altres, com la de la consellera d'Empresa i Coneixement, la igualadina Àngels Chacón, podrien tenir una lectura en clau de distanciament entre Junts x Catalunya i el PDeCAT. Torra és un home de Carles Puigdemont (JxCat) i Chacón s'havia publicat que era una de les persones destinades a liderar el nou PDeCAT.

"L'important és l'equip, la determinació col·lectiva"

A portes de la seva vista al TS del seu recurs contra la sentència del TSJC que l'inhabilita per un delicte de desobediència, Torra ha dit ser conscient de la "incertesa" que envolta el seu futur com a president, però ha assegurat que no li preocupa. "Sé que al meu voltant hi ha persones molt valuoses", ha valorat el cap de l'executiu, que diu que "això no va de noms, ni d'individualitats". "L'important és l'equip, la determinació col·lectiva", ha afegit.

Els canvis al capdavant d'aquestes conselleries es deuen, segons els seus arguments, per "reforçar-les" i afrontar el coronavirus a la tardor. Ha recordat que des del Departament d'Interior s'ha de "pilotar" el Procicat, amb Salut, i també "encarar emergències possibles, protegint la seguretat i els derts humans dels ciutadans". Pel que fa a Cultura, per abordar "el cop" que ha suposat la pandèmia pel sector, i des d'Empresa, per la crisi econòmica i social.

"No només cal treballar de valent, ens cal encertar", ha afegit el president del Govern, que ha dit que "no hi ha res més important" en la seva presidència que "combatre la malaltia i ajudar els catalans a sortir-ne tan bé com sigui possible".

Agraïment als consellers cessats

Torra també ha dedicat paraules d'agraïment als consellers cessats, Miquel Buch, Àngels Chacón i Mariàngela Vilallonga, a qui ha reconegut la feina "en un dels moments més complicats de la política catalana". "Han servit aquest país sense reserves, dedicant tot el temps de què han disposat per aixecar-lo de les cendres del 155 i a contracorrent, amb el vent de cara, avançant per recuperar el camí que ens ha de portar a construir la república catalana", ha expressat.

A l'acte de presa de possessió, celebrat al Saló de Sant Jordi del Palau de la Generalitat, hi han assistit també el vicepresident del Govern, Pere Aragonès, i el vicepresident del Parlament, Josep Costa. Àngels Ponsa, que serà la nova consellera de Cultura en substitució de Mariàngela Vilallonga, prendrà possessió del seu càrrec dimarts vinent, després de la reunió del consell executiu.