El president nord-americà, Donald Trump, va animar ahir els qui votin per correu en les eleccions del 3 de novembre a acudir el dia de la votació als col·legis electorals i intentar exercir el seu vot per segona vegada, amb la finalitat de comprovar si la seva papereta ja ha estat computada.

Durant una visita a Wilmington, a Carolina del Nord, Trump va animar els qui rebin les paperetes del vot per correu encara que no les hagin sol·licitat que «l'enviïn i després vagin a assegurar-se que l'han comptat».

«Si no l'han comptat, voteu. Simplement voteu i després si la compten més tard, veuran que ja heu votat i no comptarà», va defensar, segons que va informar Bloomberg. «Envieu-lo aviat i després aneu i voteu», va insistir el president, i va subratllar que si quan acudeixen al col·legi electoral el seu vot no apareix com ja emès, que votin de nou. «El vot comptarà», va assegurar.

El suggeriment de Trump podria provocar que els votants violin la llei si intenten votar per segona vegada, ja que fer-ho és il·legal en virtut de la legislació federal.

El mandatari nord-americà manté les últimes setmanes el seu pols particular amb el vot per correu, una opció que enmig de la pandèmia actual s'espera que triïn molts estatunidencs. Trump defensa que hi ha risc de frau en el vot per correu i que aquesta opció el perjudicarà.

En el cas de Carolina del Nord, està permès el vot provisional, un procés que permet un escrutini addicional de les paperetes si hi ha dubtes sobre si una persona pot votar, incloent-hi si ja ha votat. No obstant això, Trump no ha esmentat aquest procediment en les seves declaracions.

Paral·lelament, el fiscal general, William Barr, va advertir ahir en una entrevista concedida a la CNN que els estats i les autoritats locals estan «jugant amb foc» si envien desenes de milers de paperetes de vot per correu per a les eleccions. «No tenim el tipus d'ús generalitzat de vot per correu que s'està proposant», va subratllar el fiscal general.

«Ara del que estem parlant és d'enviar [les paperetes] per correu a tothom que apareix al cens de votants, quan tothom sap que aquestes llistes són imprecises», va subratllar el fiscal general, sense oferir cap evidència d'aquestes afirmacions.

Matís

Arran de l'escàndol per aquestes declaracions, Trump va assegurar ahir a Twitter que, en realitat, el seu discurs tenia com a objectiu instar els votants a verificar que el seu vot ha estat comptat.