Un grup de hackers ha atacat i bloquejat part del sistema informàtic de l'Hospital Moisès Broggi de Sant Joan Despí i han sol·licitat un rescat per alliberar els servidors bloquejats, segons va informar ahir RAC1.

En declaracions al mateix mitjà, el director de l'Agència de Ciberseguretat de Catalunya, Oriol Torruella, que ahir estava participant en el restabliment del sistema, va explicar que les mesures de prevenció de què disposa l'hospital van permetre que l'impacte de l'atac hagi estat «limitat» i que es pugui treballar en la recuperació dels sistemes bloquejats sense pagar el rescat.

L'atac, un ransomware, va tenir lloc el cap de setmana i no ha afectat el sistema principal, però sí molts sistemes secundaris com el correu o les línies telefòniques.

Encara que Torruella no va especificar els diners sol·licitats en aquest atac, va assenyalar que el 2019 la mitjana era d'uns 85.000 dòlars i que com que es tracta d'un hospital i de sistemes més rellevants «és possible que es demani una quantitat molt superior».

Torruella va assenyalar que l'atac no es pot atribuir a cap error del sistema de seguretat del centre, sinó a la sofisticació i perícia dels atacants. Així mateix, va destacar que aquest tipus d'atac no busca robar informació privada i ha assenyalat que les primeres investigacions apunten que no hi ha hagut accés a dades del centre. «Els serveis de suport tecnològic de què disposa l'hospital i els seus propis equips, en col·laboració amb nosaltres, estan tornant a posar tots els sistemes en marxa i és possible que en els propers dies estigui restablerta la configuració amb tota normalitat», va dir.