La Fiscalia ha demanat al Tribunal Suprem que arxivi la causa per suposats delictes de prevaricació, frau a l'Administració i falsedat atribuïts de manera indiciària a l'expresident de la Generalitat Carles Puigdemont, per actuacions quan era alcalde de Girona.

El Jutjat d'Instrucció número 2 de Girona va elevar a l'Alt Tribunal una exposició raonada en què explicava que apreciava indicis d'aquests delictes respecte a Puigdemont pel suposat frau en la compra, el 2014, d'obres d'art amb fons públics de la gestió d'aigua durant la seva etapa com a alcalde de Girona.

En un escrit presentat davant la Sala Penal del Suprem, el Ministeri Públic entén que procedeix l'arxiu de la causa contra Puigdemont per estimar que els fets exposats no són constitutius dels esmentats delictes.

L'instructor va elevar la causa al Suprem perquè Puigdemont, que es troba fora d'Espanya, és aforat per la seva condició d'eurodiputat, el mateix tribunal que el reclama per jutjar-lo per la seva participació en el procés d'independència de Catalunya quan presidia la Generalitat.

El fiscal explica que els fets descrits en l'exposició de la jutgessa d'instrucció fan referència a l'actuació de Puigdemont els anys 2013 i 2014, quan era alcalde de Girona.

Aclareix que l'actuació atribuïda a Puigdemont es redueix a l'adquisició per al museu municipal d'una col·lecció d'obres d'art per la qual es va abonar part del preu, un milió del total de 3.900.000 euros, amb l'import rebut per l'Ajuntament amb càrrec als fons obtinguts per prorrogar els contractes de concessió en favor de l'empresa Agissa per a la gestió de l'aigua.

Puigdemont, com a alcalde de Girona, va subscriure el 6 de febrer del 2014 els acords del contracte de compravenda de pintures, gravats, escultures, ceràmica i altres objectes d'art a favor de l'Ajuntament de Girona, un total de 1.320 peces d'una col·lecció, segons l'exposició raonada de la jutge instructora.

La jutge indica que l'actuació duta a terme va ocasionar un perjudici al patrimoni de l'Ajuntament ja que l'estat de la xarxa d'aigües requeria unes actuacions de millores però les inversions es van reduir gairebé a la meitat en detriment de la qualitat i l'estat de les instal·lacions. Afegeix que d'aquesta manera el consumidor final del servei d'aigua pagaria més però els fons no anaven a determinar una millora en la qualitat de les instal·lacions.

La Fiscalia explica que atendre necessitats públiques amb fons públics però modificant el destí inicialment previst pot constituir una infracció administrativa de la qual es deriven responsabilitats administratives i comptables però no està específicament tipificat com a delicte al Codi Penal després de la reforma legal del 1995.

«Sense perjudici de la il·legalitat de l'operació executada per Puigdemont, es considera que no resulta aplicable l'existència d'un artifici per defraudar l'Ajuntament de Girona», apunta la Fiscalia.