El president bielorús, Alexandr Lukaixenko, i l'oposició han apostat per internacionalitzar la crisi al país en un intent de guanyar enters mentre el carrer encara no ha dit l'última paraula. «Lukaixenko ja no representa Bielorússia», va declarar ahir Svetlana Tijanóvskaia, líder opositora bielorussa, en un missatge per vídeo dirigit al Consell de Seguretat de l'ONU.

Tijanóvskaia, exiliada a Lituània des de l'11 d'agost, va cridar l'ONU a condemnar la violència policial i intervenir en l'antiga república soviètica per a posar fi a les violacions dels drets humans.

Durant la reunió informal del consell convocada per Estònia, va demanar també a l'ONU l'«enviament urgent» a Minsk d'una missió per a documentar la situació sobre el terreny. A més, va exigir a Lukaixenko que permeti l'entrada del relator de Drets Humans de l'ONU en relació amb el desproporcionat ús de la força contra els manifestants pacífics i els abusos ocorreguts en centres de reclusió.

Tijanóvskaia va demanar a la comunitat internacional que imposi sancions als implicats en la falsificació de les eleccions i les violacions dels drets humans. «Nosaltres estem oberts i disposats al diàleg amb totes les parts i països que respectin la sobirania i la integritat territorial de Bielorússia», va assenyalar.

L'oposició mira a Occident

Mentrestant, un dels líders del Consell coordinador opositor, Pável Latushko, es troba enmig d'una gira exterior a la recerca de suport diplomàtic a la causa opositora. Latushko, exministre de Cultura, es va reunir a Varsòvia amb membres del Govern i el Parlament polonès, i el viceministre d'Exteriors. «Abordem una possible mediació de la Unió Europea per a la sortida de la crisi», va assenyalar. Els polítics polonesos van subratllar que la crisi és un assumpte intern de Bielorússia, en resposta a les acusacions d'ingerència externa de Lukaixenko, qui també va acusar a Varsòvia de voler annexionar-se la regió limítrofa de Grodno.

Rússia i la Xina, els aliats

Lukashenko ha enviat en els últims dies diversos emissaris a Moscou en un intent d'assegurar-se que el Kremlin li donarà suport no només en el pla diplomàtic, sinó també en l'econòmic. «Després de fracassar en l'intent d'organitzar una revolució de color unes certes forces a Occident passen de facto a formes i mètodes de lluita híbrida contra el poble bielorús», va dir ahir Víctor Jrenin, el ministre de Defensa bielorús, durant una visita a Moscou. El titular de Defensa bielorús va participar a Moscou en la reunió de caps militars de l'Organització del Tractat de Seguretat Col·lectiva, braç armat postsoviètic liderat per Rússia, i l'Organització de Cooperació de Shanghái, encapçalada per la Xina. Segons l'agència Belta, Jrenin no va dubtar a agrair el suport rus i xinès en el que va anomenar «temps difícils».