ERC consolida el seu avantatge electoral sobre JxCat, segons l'avanç del sondeig de GAD3 per a La Vanguardia que es publicarà demà i que revela que l'independentisme superaria per primera vegada el llistó del 50% dels vots si les eleccions se celebressin avui, amb 77 diputats.

El sondeig, realitzat entre els dies 1 i 4 de setembre, confirma, així mateix, l'avanç del PSC i el "desastre" de Ciutadans, que perdria dos terços dels vots aconseguits al desembre del 2017.

Esquerra avantatjaria en més de 7 punts i 11 escons JxCat, arribant els partits independentistes als 77 diputats al Parlament.

Si els republicans apostessin per pactar amb el PSC sumarien també majoria absoluta, un total de 68 escons.

L'estimació del sondeig atorga a ERC fins a 42 escons, deu més que ara, i a JxCat, un total de 31, tres menys que al 2017.

El PSC quedaria en tercera posició amb 26 escons, nou més que ara, i Ciutadans quedaria amb 13 escons, davant dels 36 que va aconseguir al 2017.

El PP obtindria vuit escons, quatre més que ara, mentre que VOX entraria a la cambra catalana amb altres quatre diputats.

La CUP, segons el sondeig, mantindria els quatre escons actuals, tot i que baixaria lleugerament en nombre de vots, i els Comuns patirien un lleuger retrocés, de gairebé un punt i un diputat, i aconseguirien 7 actes.